kroppsliga komplex

Kroppsliga komplex

Våra pinsammaste kroppsproblem.


Överdriven svettning
Överdriven svettning, eller hyperhidros, kan vara oerhört genant, särskilt om man inte kan kontrollera det. Detta problem förekommer oftast på händer, fötter och under armarna.

Lösning
Enligt International Hyperhidrosis Society är de mest effektiva behandlingarna salvor eller botoxinjektioner. Vid allvarliga besvär kan du rådgöra med din läkare om möjligheterna att genomgå en ETS-operation (Endoscopic Thoracic Sympathectomy). Det innebär att nerverna som orsakar den överdrivna svettningen klipps eller bränns av.


Finnar på ryggen...
... även kallat ryggakne, bildas när kroppen producerar för mycket talg, vilket gör att bakterier samlas och täpper till porerna. Orsaken är hormoner, stress och hyperaktiva talgkörtlar.

Lösningar
Det är viktigt att du skrubbar ryggen regelbundet för att avlägsna döda hudceller. Använd en kroppsskrubb eller boka tid på salong för en djuprengörande ryggbehandling. Om du har kraftig akne på ryggen (inklusive cystor) är det bäst att uppsöka en hudläkare.


Fotvårtor
Fotvårtor orsakas av humant papillomvirus, som förändrar cellernas DNA och får dem att bilda "blomkålsformade" utväxter. Fotvårtor är svårbehandlade, eftersom den största delen av vårtan är dold under huden.

Lösningar
Undvik att gå barfota i badhus och på allmänna toaletter, där det ofta kryllar av bakterier. Vårtor kan vara ganska svåra att få bukt med, så det bästa är att börja behandla dem så fort som möjligt. Det finns olika sätt att bli av med dem, man kan till exempel frysa eller bränna bort dem eller använda laserterapi – rådfråga en läkare eller fotvårdsspecialist för att ta reda på vilken metod som är bäst för dig.


Nagelbitning
Sönderbitna naglar ser inte bara ovårdat ut, utan den här fula ovanan kan också påverka din hälsa negativt. Under naglarna samlas mycket bakterier, som du får in i kroppen när du biter på naglarna.

Lösningar
Gör en manikyr så att du får snygga naglar – då är risken mindre att du ska vilja bita på dem. Bär alltid med dig nagelfil och nagellack för att kunna fixa till naglarna vid behov. Du kan också köpa speciella medel som du penslar på naglarna för att undvika att bita på dem – de smakar nämligen väldigt illa.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan