Hälsosamma oljor

Hälsosamma oljor, från topp till tå

Att olika oljor har välgörande egenskaper ¬– som att läka, lena och skydda – är känt sedan urminnes tider. På senare år har den uppskattade varan, i alla dess former, fått ett rejält uppsving. I idag hittar vi oljor till i stort sett alla delar på kroppen, från topp till tå. Bland de mest omtalade välgörarna hittar vi argan, jojoba, oliv, mandel och kokos.


Förmodligen innehåller de flesta badrumsskåp i dag någon form av skönhetsolja, och då i dess renaste variant i små rara flaskor. Olja ingår visserligen också sedan lång tid tillbaka som ingrediens i all sköns hud- och hårvårdsprodukter, men då handlar det oftast om de omdebatterade mineraloljorna. Det vill säga en billig produkt som avfärdas av kritikerna, de påpekar att mineraloljor minsann både täpper till porerna och gör huden livlös.
De hyllade oljorna nu för tiden är däremot i stället de betydligt dyrare vegetabiliska varianterna, som exempelvis argan, jojoba, mandel och oliv.

Vårdande från träd och buskar
Det marockanska trädet argan bär frukt vars frön rostas och mals till exklusiv och dyr olja. Arganolja marknadsförs bland annat som underkur för sköra naglar, hår och hud. Den sägs också ge tillbaka hudens lyster och ha en läkande effekt på eksem.
Jojobaoljans förespråkare talar om samma fördelar. Den proteinrika jojobaoljan ger huden lyster och även livet åter till torrt och skadat hår. Oljan som utvinns från fröna på jojobabusken sägs också snabba på hårväxten.

Uppskattade nötter
Egenskaperna från oljan som utvinns från mandelnöten är också uppskattad. Den är mild och lenande och kan med fördel användas för sminkborttagning i stället för tvål och andra rengöringsprodukter. Många använder även mandelolja på ögonfransarna över natten, en procedur som sägs göra att fransarna både blir tätare och växer snabbare. Mandeloljan passar dessutom även bra som massageolja eftersom den inte absorberas av huden så snabbt.
Bland de många oljorna måste även kokos nämnas. Positiva hälsoeffekter av kokos har varit på tapeten några år nu, men inte vilket kokosfett som helst – det är den ekologiska kallpressade kokosoljan som gäller. Men kokos har även sin givna plats i skönhetsvärlden. Den kan användas både som hårbalsam, hudvårdare och som hjälp för sprickor på fötterna.  Ett annat tips är att hälla några droppar i badvattnet med en mjuk och glänsande kropp som resultat.

Skönhet i skafferiet
Den som har skral kassa behöver inte misströsta. Trava bara iväg till köket eller skafferiet och greppa tag i flaskan med olivolja. Den har uppskattats i evigheter, framför allt runt av dem som lever kring Medelhavet, och funkar prima till såväl frasiga nagelband som skrovliga armbågar, vintertrötta fötter och torr hårbotten. För att skydda huden och få den härligt mjuk nämns ofta den kallpressade olivoljan som det absolut bästa valet.  

En sak att tänka på när det gäller val av olja är att det finns mer eller mindre feta varianter. De torrare oljorna går å ena sidan snabbt in i huden, men å andra sidan blir inte själva effekten så långvarig. De fetare varianterna däremot har en mer hållbar effekt, men tar tid för huden att absorbera. Bäst är att välja olja efter hudtyp; torr olja mot fet hy och fetare för torr.

Skribent: Lotta Ringdahl

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Mycket trevlig artikel. Tack för att dela. från Kelly

  • Rapportera det här