Hälsokollen- är du i farozonen

Hälsokollen – är du i farozonen?

Bra mat- och träningsvanor, tillräcklig med sömn och lagom med alkohol – det borde vara en självklarhet för oss alla. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Hur onyttigt lever just du? Kontrollera om du är i farozonen hälsomässigt, och lär dig knepen för att dina nya vanor ska hålla.


Så här i början av året är det många av oss som bestämmer att det är dags att ändra på våra levnadsvanor. Löftena staplas på varandra och till sist är det ett enda virrvarr av beslut att leva upp till. Och med högt uppsatta mål slutar det oftast bara på ett sätt – med totalt haveri. Oavsett vad du vill ändra på är regel nummer ett att ta det lugnt. Det första du ska göra är att se till att dina löften är realistiska och att målen är nåbara.

Sov gott
Sömnen är A och O. Om du inte sover ordentligt kan du riskera att gå upp i vikt. Dålig nattsömn kan också göra att stressen håller i sig och att träningsresultatet inte blir som du tänkt dig. Det är när vi ligger där i godan ro och sover som återhämtningsprocessen och livsnödvändiga reparationsprojekt drar igång i kroppen. Det gäller också att varken sova för lite eller för mycket. Lagom är bäst. Normalt klarar sig en vuxen person på 6-9 timmars sömn per natt, och 7-8 timmar är allra vanligast. Är det si och så med sömnen en kortare period eller enstaka natt är det inte hela världen, det går att sova igen. Men inte genom att sova längre. Kroppen sköter nämligen det där på egen hand genom att ändra själva sömnmönstret. Det som händer är att du snabbare går ner i den välbehövliga djupsömnen.
För att sova bra gäller det att ha lagom temperatur i sovrummet, tillräckligt mörkt och tyst. Undvik också alkohol och koffein, som är riktiga sömnförstörare. Försök också att inte träna för nära inpå läggdags, då är kroppen för mycket uppe i varv för att komma till ro.
 
Skriv mat- och snacksdagbok
Nästa viktiga punkt för ett hälsosamt leverne är maten. Ofta tycker vi att vi äter bättre än vi kanske gör. Ett bra knep är att skriva ner allt du petar i dig – och när – under några dagar. När du väl är medveten om fallgroparna är det lättare att göra någonting åt det. En frukt innan du går från jobbet är ju betydligt bättre än chokladkakan som lockar i kiosken på väg hem. Att äta på regelbundna tider är också en käpphäst att hålla sig till, liksom att alltid äta en bra frukost. Ät hellre ofta och lite åt gången än sällan och mycket. Mellanmål håller nämligen blodsockret i schack. Lär dig vad just du mår bra av, och håll dig till det.

Lägg till nya pass i lagom takt
Fysisk aktivitet 2-3 gånger i veckan håller kroppen i trim. Variera träningen så att alla kroppens muskler får sitt, och glöm inte konditionen. Dessutom går det med enkla knep att göra sin vardag mer aktiv. Ta trappor i stället för hiss, öppna dörrar med egen kraft i stället för att använda automatöppnare, gå över till kollegan på jobbet och berätta vad du vill i stället för att skicka mejl. Listan kan göras lång, och du kan säkert hitta på egna aktivitetsbonusar.
Men viktigast av allt; gå inte ut för hårt med träningen. Ju högre förväntningar och krav du ställer på dig själv, desto större är risken att du misslyckas. Om du inte tränat på länge räcker det gott med ett pass i veckan, eller en långpromenad i rask takt. När det sedan har blivit rutin kan du lägga till ytterligare träningsmoment. Glöm inte att det tar tid att skaffa sig nya vanor.

Alkohol och träning, en dålig kombo
Alla vet vi att snus, cigaretter och alkohol inte hör ihop med ett hälsosamt leverne. Kanske är det dags att skära ner på konsumtionen? Att lämna nikotinbehovet bakom sig ger resultat både för kropp och plånbok. Fördelarna är många, exempelvis blir du både piggare och får finare hy. Du kommer även snabbt att märka hur flåset förbättras.
När det kommer till alkohol är det bäst att helt låta bli dagar som du ska träna, och det gäller även om du tränar först och tar dig ett par glas först senare på kvällen. Kroppen prioriterar nämligen att bryta ner alkoholen framför att bygga upp muskelmassan. Att träna dagen efter är inte heller någon bra idé. Även om alkoholen försvunnit ur blodet kan nervsystemet och andra organ i kroppen vara påverkade under flera dagar. Och det räcker faktiskt med två glas vin för att träningen ska påverkas negativt.

Är du i riskzonen?
Dricker du för mycket? Testa dig själv på www.alkoholprofilen.se
Har du sömnproblem? www.vaknapigg.nu
Träningstidningar och liknande sajter har ofta roliga tester när det gäller träning, och även när det handlar om kost och dieter. Bland annat på iform.se, aktivtraning.se, www.kosttips.se

Skribent: Lotta Ringdahl

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Mycket effektivt och tack för tips

  • Rapportera det här