Gravid, hur ska jag äta?

Gravid, hur ska jag äta?

Vem har inte någon gång hört att under graviditeten kan man äta för två. Men stämmer verkligen det? Nja, egentligen behöver du inte äta särskilt mycket extra när du är gravid, däremot ska maten du äter vara extra rik på näring. Dessutom finns det några livsmedel som du bör vara försiktig med.


Under graviditeten behöver du mer näring än annars för att barnet i din mage ska växa och utvecklas. Du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler, men inte så mycket mer kalorier. Det bästa sättet att täcka det behovet är att äta näringsrik mat. En regel är 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Det motsvarar 2-3 frukter samt 100 gram grönsaker till lunch och middag. Därtill är det bra att se till att få i sig lite extra av några näringsämnen. Nedan följer de viktigaste.


Fisk

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen och fet fisk, som lax och makrill, innehåller dessutom omega 3-fettsyror som är extra viktiga under graviditeten. Ät därför fisk 2–3 gånger i veckan och välj olika sorter. Många är skrämda av larmen om miljögifter i fisk och äter därför väldigt lite eller ingen fisk alls under graviditeten. Detta är olyckligt då de allra flest av våra vanligaste fiskar är fria från gifter. Titta gärna på www.slv.se för en komplett lista över godkända fiskar. Sushi går numera bra att äta när man är gravid då fisken är fryst innan servering. För rökt och gravad fisk gäller att den ska ätas nygjord eller vara nyförpackad.


Folsyra

Alla kvinnor som kan tänkas bli gravida rekommenderas tillskott med 400 mikrogram folsyra varje dag till och med vecka 12 för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Därefter har folsyran ingen effekt mot ryggmärgsbråck, men det är ändå viktigt att äta mat som är rik på folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och din blodbildning. Spenat, broccoli, apelsin, ägg, lever, bönor, ärter, linser, frukt, bär och fullkornsprodukter innehåller folsyra.


Järn

Beroende på din järnstatus i början av graviditeten minskar förråden vartefter och det kan vara svårt att hålla bra nivåer även med en järnrik kost. Då kan du behöva ta järntabletter. Järn finns i störst mängd i rött kött och inälvsmat, men även i fullkornsprodukter, blåbär, torkade aprikoser, cashewnötter och havregryn. För att optimera upptaget av järn är det bra att äta C-vitamin i samband med måltid.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Listeria

Listeriabakterien kan finnas i färdigförpackad mat, rökta och gravade produkter eller i livsmedel som mognar, t ex ost, där bakterierna kan växa till under en längre tid. Bakterien dör om maten hettas upp till rykande het men överlever frysning. Risken att smittas är mycket liten och missfall eller skador på fostret är ovanligt. För att undvika smitta är det viktigt att förvara kylvaror i ett ordentligt kallt kylskåp. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt. Undvik smörgåspålägg och kall färdigmat i slutet av hållbarhetstiden, ost gjord på opastöriserad mjölk och även mögel – och kittost gjord på pastöriserad mjölk. Ost upphettad till bubblande het samt fetaost och mozzarella gjord på pastöriserad mjölk går bra.


Övrigt

Alkohol passerar över till barnet via moderkakan och eftersom fostret är känsligare för alkohol än vad du är bör du avstå från alkohol under hela graviditeten. Koffein som finns i kaffe och svart te kan i höga doser öka risken för missfall varför intaget bör begränsas till motsvarande tre koppar kaffe (1,5 dl/kopp) eller sex koppar svart te (2 dl/kopp) per dag.


Dietist Sofia Antonsson

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan