Fredagsmys utan sockerchock

Fredagsmys utan sockerchock

Fredagsmys har blivit lika självklart som lördagsgodis. Som motpol till lördagens godischock – servera läckerheter som inte dignar av socker.


Bra vardag bjuder på matiga tips – både salt och sött – för en mysig fredagsfest i soffan.

Vi börjar med fyra salta, matiga smårrätter: 

1. Krispiga trekanter 

Skär bort kanterna på formbröd. Bre på ett ordentligt lager med Blå Castello-ost (eller annan mögelost). Krydda med paprikapulver. Skär bröden på diagonalen så att du får små trekantiga smörgåsar. In i ugnen ca 5 minuter på 200 grader. Se till att de inte bränns. De är kanske inte världens vackraste, men oj så goda. 

2. Bacondadlar 

Kärna ur färska dadlar och dela dem. Rulla in varje dadel i en halv skiva bacon och fäst med en tandpetare. Lägg alla små paket i en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen på 220 grader i tio minuter, eller tills baconet är välstekt. 

3. Laxrullar 

Bre ut mjukost med pepparrotssmak på tunnbröd, lägg på rökt lax och rulla ihop rullarna. Skär rullen i fem centimeter tjocka bitar och ställe dem på ett fat. Klart! Snittarna blir ännu godare om de får ligga i kylen ett dygn. Rulla då in de hela rullarna i gladpack och skär upp dem när de ska ätas. 

4. Grön tapenad 

Mixa en burk gröna oliver utan kärnor, en klick dijonsenap, en skvätt olivolja och en eller två vitlöksklyftor till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Bre på kex eller doppa grönsaksstavar i röran. 

Här bjuder vi på 4 oemotståndliga sötsaker: 

1. Chokladmousse på avokado 

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Låter konstigt, men är supergott! Mixa tre urkärnade avokador, 1, 5 dl kakao och 1 dl honung till en jämn smet. Pressa i en citron, lägg i små skålar och ställ i kylen en stund. Toppa med björnbär eller hallon. Ringla över lite honung. 

2. Fruktsallad med dinkel och vaniljkesella 

Koka dinkelkorn. Gör en smarrig fruktsallad med banan, äpple, vindruvor, jordgubbar och apelsin eller den frukt du har hemma. Servera salladen med kornen och vaniljkesella. 

3. Jordgubbar och vindruvor doppade i choklad 

Det är lite pilligt att doppa jordgubbar och vindruvor i smält choklad, men det ser läckert ut och smakar fantastiskt! Smält god choklad i en djup tallrik över vattenbad. Håll jordgubbarna i den gröna delen och doppa dem halvvägs i chokladen. Gör likadant med vindruvorna. 

4. Ris à la Malta Speciale 

Låt denna bortglömda 80-talsrätt få nytt liv. Koka grötris och låt det kallna. Vispa grädde som rörs ner i riset. Rör ner apelsinbitar eller vaniljsocker och hallon. 

Anna Kleinwichs Magnusson

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan