Förebygg åderbråck

Förebygg åderbråck

Sommar och sol och äntligen dags att gå med bara ben. Underbart förstås. Men kanske inte om du lider av åderbråck och ådernät. Fast det finns mycket du kan göra för att både lindra och förebygga dessa trista åkommor.


Känslan av att få lägga strumpbyxorna i byrålådan och låta de bara benen smekas av sol och sommarvindar är obeskrivlig. Samtidigt är ironiskt nog sommaren den tid då brustna kärl, svullnader och åderbråck kommer upp till hudytan och syns mer än vanligt. Förklaringen till detta är värmen.

En tröst kan vara att så många som 30-40 procent av oss alla är drabbade, mestadels kvinnor. Faktorer som graviditet och användande av preventivmedel är några av skälen. Båda ökar risken för att utveckla åderbråck. Andra orsaker är ärftlighet, mycket stillasittande och kraftig övervikt.

Men oavsett om du redan är drabbad eller riskerar att bli det så finns det mycket du kan göra för att själv påverka din situation. 

1. Använd stödstrumpor

Det här är den första och lättaste åtgärden. Att använda stödstrumpor hjälper blodet att komma fram i ådrorna och minskar risken för blodsamlingar och svullnad. I dag finns ett rikt utbud av stödstrumpor i en mängd attraktiva material och moderna färger. Och de finns som både knälånga, hellånga och i form av strumpbyxor. 

2. Rör dig

Om du står eller sitter mycket stilla, tänk på att röra på dig regelbundet för att hålla igång blodcirkulationen. Det kan räcka med att ta korta promenader eller att variera den sittande arbetsställningen med stående.

Därtill är förstås motion och träning i alla dess former välgörande och förebyggande.

3. Ha koll på vikten

Övervikt ökar trycket i venerna och därmed risken att drabbas av åderbråck. Var därför noggrann med både vad och hur mycket du stoppar i dig. Varierad kost på regelbundna tider är det bästa.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

4. Gör som Pippi

Undvik att sitta med benen i kors. Det minskar blodflödet till hjärtat och ökar risken för åderbråck. Gör i stället som Pippi Långstrump – sov med benen på huvudkudden! 

5. Krämer och piller

Det finns än så länge inga krämer eller piller som botar, däremot kan de mildra effekterna av åderbråck. De flesta är receptfria och innehåller örter med antiinflammatoriska egenskaper och E-vitaminer.

Om inget av allt det här hjälper, eller om du har mycket svåra besvär av åderbråck så kan kirurgi, skuminjektioner eller laserbehandling vara en utväg. Här varierar priserna kraftigt, beroende på hur stora kärl och områden det rör sig om. Ta därför noga reda på innan vad som lämpar sig bäst för just dig och dina besvär.

De flesta behandlingar, både egenvård och läkarvård, är relativt snabbverkande. Det kan vara värt att tänka på om det känns tungt. Med något eller några av dessa tips och råd kan du snart springa ut i solen och visa upp sommarens läckraste spiror!

 

/Eva-Lotta Sigurdh

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan