Fakta om gluten

Fakta om gluten

Gluten finns i mat med vete, korn och råg. Minst en av hundra svenskar tål inte gluten - och de blir allt fler. Här berättar vi om symptom, orsaker och hur man lever med glutenintolerans.


En allvarlig sjukdom

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom som kan uppkomma när som helst i livet. Glutenproteinet skadar tarmluddet i tarmen så att det successivt försvinner. Därigenom får man ett försämrat näringsintag och risk för t ex järnbrist. Symtomen på glutenintolerans kan variera, men de flesta upplever olika magbesvär som diarré, förändrad avföring och smärtor. Där till kommer även symtom som illamående, trötthet, tillväxtrubbningar och viktminskning. Genom att äta glutenfri kost återhämtar sig tarmluddet och växer tillbaka inom ca ett år.

För att ställa diagnos tas ett blodprov där man kan se om man har förhöjda antikroppar mot gluten i blodet. Därefter verifieras diagnosen genom att man gör en gastroskopi (kameraundersökning av magsäcken och tunntarmen). Tiden till diagnos är för vissa flera år medan andra får sin diagnos redan som små barn. Det är väldigt viktigt att man själv inte tar bort gluten innan diagnosen ställts. Detta beror på att antikropparna försvinner när man tar bort gluten och då blir inte blodprovet tillförlitligt.

Ersättningsprodukter

För den som är glutenintolerant är det glutenfri kost för resten av livet som gäller. Det innebär att produkter som pasta, bröd, såser med vetemjöl, pannkakor osv måste undvikas eller ersättas med glutenfria produkter. För att ersätta gluten i glutenfria produkter används ofta stärkelse från vete, ris, majs eller potatis. Idag är utbudet av glutenfria ersättningsprodukter stort och ökar ständigt. Eftersom glutenintoleranta är väldigt känsliga är det viktigt att minska risken för kontaminering (smitta) i hemmet och ute. Använd därför separata brödkorgar, smörpaket och skärbrädor för att undvika det. Havre innehåller inte gluten, men hanteras i samma fabriker som övriga sädesslag vilket ökar risken för kontaminering. De så kallade rena havregrynen kan ingå i glutenfri kost. Andra naturligt glutenfria produkter som ris och potatis är bra alternativ.   

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Känslig eller intolerant?

Man pratar om att man kan vara känslig för gluten utan att vara intolerant. I det fallet visar inte blodprover någonting trots att man har sedvanliga symtom. Dessa symtom kan vara kopplade till IBS (Irritable bowel Syndrome) eller andra diagnoser som fibromyalgi, reumatism eller hypotyreos (nedsättning av sköldkörteln). Vid misstänkt glutenkänslighet kan man prova att ta bort gluten under en period för att se om man mår bättre. Sedan kan man återinföra gluten för att se om man får symtom. Gluten har länge misstänkts vara inflammatoriskt och därmed öka inflammatoriska processer i kroppen. En lång rad sjukdomar bl a hjärt- kärlsjukdom och cancer kopplas samman med inflammationer enligt nya studier. Mer forskning på området är på gång och de hälsomässiga fördelarna med glutenfri kost kommer att diskuteras framöver. Därför är det ett personligt ställningstagande om man vill vara glutenfri eller inte.

 

Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

Fler lästips:
Må bättre med omega-3
Antioxidanter – en nybörjarguide

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan