Bli vän med din kropp

Bli vän med din kropp

Står vi på vågen står vi inte på barrikaderna. Det är författaren Julia Skotts krassa konstaterande när hon med en färsk bok om bilden av våra kroppar ger sig in i ett ständigt aktuellt ämne: Skönhet och hälsa.


- Jag hoppas att fler kommer att se positivt på sina kroppar efter att ha läst min bok Kroppspanik. Inte ha kroppen som ett slags projekt med misslyckanden och fel som måste rättas till, säger Julia Skott på väg ner till årets bokmässa i Göteborg.
Där ska hon tala om den kroppspanik hon upplever att många har fastnat i. Undertiteln på boken är Fett, lögner och sjukt onödig ångest, vilket väl fångar vad den handlar om.

För många går runt och tänker på den egna kroppen som något som borde bli smalare, hälsosammare, vackrare och mer åtråvärd i stället för att uppskatta den för den fantastiska maskin den är.
- Man borde oftare fråga sig ”vem tjänar på att jag känner mig misslyckad?”. För allt går att tjäna pengar på. Skönhetsprodukter, bantningsmedel och annat. Idén om hälsa och skönhet har blivit hetsigare och med snävare normer, säger Julia Skott.

Många som är överviktiga med enstaka eller många kilon får ständigt höra av både läkare och bekanta att de måste gå ner i vikt, annars blir de sjuka. Vilket inte stämmer, rakt upp och ner. Några extrakilon kan till och med vara bättre förutsättningar för ett friskt liv och Julia Skott efterlyser en läkarkår som fokuserar mer på hälsa än på vikt.

Det värsta med att övervikt slentrianmässigt ses som negativt är att alla mår dåligt av det.
- Oavsett om man är överviktig eller ej så känner man att det är viktigt att gå ner i vikt eller åtminstone absolut inte gå upp i vikt. Många behandlas illa i vården, konstaterar Julia Skott.

Däremot understryker hon att hon inte lobbar mer för tjocka än för smala. Utan helt enkelt vill slå ett slag för att olika sorters kroppar är okej och att vi alla blir förlorare om vi ställer kroppstyper mot varandra och klankar ner på dem av olika anledningar. Det finns bättre sätt att spendera tid och pengar än på att slimma kroppen.

Det handlar delvis om kunskap och att ifrågasätta budskapen. Om man ser fler sorters kroppar i olika sammanhang och har en bredd och variation i debatter så är det lättare att vara kritisk till den klassiska bilden av vikt och utseende.
- Det är så många som lever sina liv i ständig ångest, provar alla nya bantningsmetoder som fungerar sämre och sämre. Vem tjänar på det? Inte är det du.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan