Bästa källorna till omega-3

Bästa källorna till omega-3

De flesta av oss vet att kroppen behöver en viss dos av omega-3. Men vad ska man egentligen tänka på att ha hemma i kylen för att verkligen få i sig dagsdosen?


Omega-3 var i stort sett okänt för västvärlden fram till början av 1970-talet. Då började några forskare undersöka varför eskimåer på Grönland led av betydligt färre livsrelaterade sjukdomar, som hjärtsjukdomar och diabetes. Det visade sig att deras kost mestadels innehöll fisk som var rik på omega-3, vilket förebyggde dessa sjukdomar. I dag har de flesta uppmärksammat att vi behöver få i oss mer omega-3 varje dag, och det enklaste sättet att försäkra sig om det är att ha rätt saker hemma i kylen och skafferiet.


Omega-3 är betäckningen för flertalet livsnödvändig fettsyror som kroppen själv inte kan skapa, ut behöver få i sig via kosten. Eftersom livsmedel som innehåller omega-3 är ganska begränsade är det inte så lätt, framförallt om man inte äter fet fisk.

Det finns flera olika omega-3-fettsyror. De vanligast och som kroppen behöver är DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) som är vanligast i fisk och skaldjur. De är bäst att ta som kosttillskott om man inte äter tillräckligt med fisk. ALA (alfalinolensyra) är den vegetabiliska fettsyran som finns i nötter, rapsolja, linfrön med mera. ALA kan dessutom omvandla små mängder till de nyttigare fettsyrorna DHA och EPA.

Forskare har upptäckt att människor som har en bra balans av dessa oljor har påvisat flera av följande effekter:

• Sänkt blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
• Lägre risk för demens.
• Mindre risk för gula-fläcken sjukan.
• Viktminskning genom ökad fettförbränning.
• Personer med ADHD har påvisat betydligt högre koncentration efter längre konsumtion av omega-3 tillskott.
• Minskad trötthet.
• Positivt för fostrets utveckling under graviditet.

– Brist på omega-3 kan påverka cellernas funktion eftersom kroppen då får använda andra fettsyror, till exempel mättade, till cellmembranen, säger dietisten Sofia Antonsson. Gravida kvinnor behöver extra omega-3 så att fostrets hjärna och ögon ska utvecklas normalt. Här har man också sett i studier att många gravida har brist på omega-3 eftersom få äter den rekommenderade mängden fisk, vilken är 2-3 portioner per vecka.

Dietisten Sofia Antonssons tipsar om de bästa källorna till omega-3

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

• Ät fet fisk som lax, makrill, sill och strömming två gånger i veckan.
• Använd rapsolja till stekning och linfröolja eller valnötsolja till dressingen.
• Ha valnötter och linfrön i müslin på morgonen. 
• Makrill och sill som pålägg på smörgåsen är både gott och mättande och bra att variera med. 
• Var uppmärksam på att produkter med omega-3 märkning ofta innehåller en försvinnande liten del omega-3. Satsa på de riktiga källorna i stället.

Fakta

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och arbetar i primärvården med kostfrågor för både barn och vuxna.

Hon driver också företaget Smaklig Måltid som bland annat levererar hälsosam vardagsmat till stressade barnfamiljer.

 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan