Antioxidanter – en nybörjarguide

Antioxidanter – en nybörjarguide

Har du någonsin tagit ett bett på ett äpple, lagt ifrån dig det en stund och sedan upptäckt att det vita fruktköttet blivit brunt? Det är oxidativ stress.


Vad sjutton är antioxidanter?
Antioxidanter är molekyler som motverkar ”oxidativ stress” i kroppen. Har du någonsin tagit ett bett på ett äpple, lagt ifrån dig det en stund och sedan upptäckt att det vita fruktköttet blivit brunt? Det är oxidativ stress. Rost på cykeln? Oxidativ stress. Ärg på kopparljusstaken? Just det, oxidativ stress. 

Även om kroppen producerar egna antioxidanter uppstår oxidativ stress när skadliga molekyler (fria radikaler) attackerar kroppens försvar av antioxidanter, vilket leder till att celler dör och vår hud (och resten av vår kropp) åldras.

Det är därför oxidativ stress är dåligt för din hy och antioxidanter är bra. Du kan höja kroppens nivå av antioxidanter genom att träna regelbundet, äta mycket färsk frukt och grönsaker och använda smarta skönhetsprodukter.

Vissa specialkrämer innehåller antioxidanter som kan hjälpa kroppen att motverka oxidativ stress i huden som orsakas av bland annat sol, luftföroreningar, cigarettrök, stress och luftkonditionering. Det finns en hel uppsjö av skönhetsprodukter att välja mellan, men om någon av nedanstående ingredienser finns med kan du lita på att de fungerar. 

C-vitamin
Ökade nivåer av C-vitamin hjälper huden att hindra och till och med läka vissa ålderstecken (till skillnad från de flesta antioxidanter).
C-vitamin gör huden spänstig tack vare ökad produktion av kollagen och elastin. Det motverkar uppkomsten av rynkor, linjer och ärr.
Topiskt C-vitamin kan vara ostabilt, så leta efter krämer med askorbinsyra eftersom det är den mest stabila formen av C-vitamin.
Produkter som innehåller C-vitamin bör vara förpackade i ljus- och lufttäta förpackningar, eftersom C-vitamin reagerar i kontakt med luft och ljus och blir mindre effektivt.

Idebenon
Idebenon användes först för att bevara organ och undvika oxidation under organtransplantation. Idebenon är en antioxidant som tagits fram i laboratorium och som ska förhindra själva uppkomsten av fria radikaler. Eftersom idebenon är så starkt och effektivt kan det orsaka hudirritation, särskilt om du har känslig hy. Regelbunden användning leder till att hudens ton och textur blir märkbart friskare, eftersom cellerna får ny livskraft.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Liponsyra (ALA, Alpha lipoic acid)
Liponsyra kan läka solskador. Liponsyra är också mycket effektivt på förstorade porer, rynkor och glåmig hy.  Den ökar även förekomsten av andra typer av antioxidanter, som C-vitamin.

Retinoinsyra
Retinoinsyra är en aktiv form av A-vitamin. Den är effektiv på solskadad hy, fina linjer och åldersfläckar. Den förnyar hudens elasticitet och gör hyn spänstigare.  Retinoinsyra har även använts för att bota vissa former av cancer.Den kan orsaka vissa bieffekter, så man bör vänja kroppen stegvis.

Koenzym Q10
Det här vitaminliknande enzymet finns naturligt i kroppen och bidrar till cellernas tillväxt och skyddar mot cancer. Det gör huden spänstigare och kan motverka kråksparkar och rynkor. 

Grönt te
Trodde du att grönt te bara var bra för kroppens insida? Det är lika bra för huden om det appliceras på huden. Det är faktiskt 100 gånger mer effektivt än C-vitamin och kan neutralisera de skadliga fria radikalerna. Studier har visat att det skyddar mot DNA-skador som orsakats av solen. Grönt te är antiinflammatoriskt och är bra för personer med känslig hy.

Rooibos (rött te)
Det här hälsoteet har mängder av hälsosamma effekter och är intensivt välgörande på hudirritationer som solbränna, acne och eksem. Rött te gör huden spänstigare och motverkar fina linjer och rynkor.  Studier har visat att det kan motverka hudcancer och öka solskyddsprodukternas verkan. 

Fler lästips:
Bästa källorna till omega-3
Fakta om gluten

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan