Allt om fiber

Allt om fiber

De flesta av oss är uppvuxna på fullkornsgröt eller välling och förknippar fullkorn med något som är hälsosamt. Det pratas mycket om olika fibrer och deras positiva effekter på hälsan. Men bör alla äta mycket fibrer och vad är det bra för? Finns det vissa som ska undvika fibrer och när på dagen är det bäst att äta dem? Dietisten berättar.


Vad är fiber?
Fiber, eller kostfiber som de egentligen kallas, består av de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. De vanligaste fibertyperna är cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin. Kostfibrer delas upp efter deras olika förmåga att binda vätska och man kallar dem då gelbildande eller olösliga. Gelbildande fibrer är t ex pektin som finns i frukt, grönsaker och havrekli. Olösliga eller icke-gelbildande kostfibrer finns i vete och råg och dessa fibertyper bryts ner av bakterier i tjocktarmen.

Hälsofördelar
Kostfibrer har en rad positiva effekter på vår kropp. Det viktigaste är kanske att de ser till så att tarmarna fungerar normalt. Om du har en trög mage är det extra viktigt att äta tillräckligt med fibrer och därtill dricka ordentligt med vatten. Livsmedel med mycket fibrer ger en bättre mättnadskänsla vilket minskar risken för småätande och övervikt. Fiberrik mat innehåller ofta mindre fett och kostfibrer binder dessutom upp kolesterolet i tarmen vilket är bra för blodfetterna. Eftersom fiberrik mat tar längre tid för kroppen att bryta ner höjs blodsockret långsamt vilket är gynnsamt för alla, speciellt diabetiker.    

Alla fibrer passar inte alla
På senare tid har det blivit populärt att tillsätta fibrer i bland annat yoghurt, vitt formbröd och vit pasta. Fibersorten man använder då kallas oligosackarider och kan heta inulin eller fruktooligosackarider på innehållsförteckningen. Dessa fibrer är extremt gasbildande i små mängder och bör undvikas om du har magproblem som t. ex. IBS. Fullkornsprodukter kan hos vissa orsaka förstoppning om man inte samtidigt dricker ordentligt. Små barn kan vara extra känsliga för fibrer och kan lätt få diarré vid för stort intag.    

Öka ditt fiberintag
Endast två av tio svenskar får i sig det rekommenderade intaget av frukt och grönsaker varje dag. Därför får de flesta i sig för lite fibrer. Är du osäker på hur mycket du får i dig? Registrera ditt matintag i en app och se om du kommer upp i 25-35 g som är rekommenderat.
 
För dig som behöver öka ditt fiberintag följer här några tips:
- Välj fullkornsris och fullkornspasta
- Byt ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl i t ex pannkakor
- Riv ner morot i köttfärssåsen
- Gör grytor och soppor med grönsaker
- Ha som regel att ta med en frukt i väskan när du ska iväg
- Välj nyckelhålsmärkt bröd och müsli

Skribent: Sofia Antonsson, Leg. Dietist

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan