Borstar du dina tänder fel?

7 vanliga misstag: Borstar du dina tänder fel?

Expertråd på hur du undviker att göra de vanligaste felen när det kommer till tandborstning.


De flesta av oss trodde förmodligen fortfarande på tandfén när vi senast oroade oss över vår tandvårdsteknik. Det är väl bara att borsta och skölja? Och det kanske kommer lite som en överraskning när vi berättar att det faktiskt inte bara är små barn som ibland borstar lite tokigt eller använder fel teknik. Men så är det!

Det finns sju väldigt vanliga misstag som görs, dag efter dag – felaktigheter som kan leda till rejält med plack och slutligen problem med tänder och tandkött.

Borstar du för hårt?
Många borstar alldeles för hårt, och tänker att den bryska behandlingen ska göra tänderna mer rena. Så är det inte, istället kan resultatet bli att du skadar ditt tandkött och urholkar tandens emalj.

Använder du en dålig teknik?
Det är lätt hänt att man borstar sina tänder på auto-pilot, utan någon större tanke på exakt hur man gör det. När man inte fokuserar på hur man faktiskt gör, så får man förmodligen heller inte bort all plack och utsätter därmed tänder och mun för onödig risk.

Om du känner dig träffad av det du just läste här ovanför, så är det en bra idé att stämma av din tandborstningsrutin med din tandläkare nästa gång du besöker hen. Det är absolut ingenting att skämmas över, tandläkare lär ut tandvårdsteknik hela dagarna. Inga frågor är dumma.

Om du använder en vanlig manuell tandborste, så kan det vara värt att överväga att investera i en elektrisk tandborste. Tandläkaren och Oral-B Smile-direktören doktor Uchenna Okoye jämför det så här: "En elektrisk tandborste jämfört med en manuell, det är som att ställa en dammsugare mot en sopborste – den ena är överlägsen den andra!".

Oral-B Trizone är ett riktigt bra val och enkel att använda, här kan du kolla in den och läsa recensioner skrivna av andra användare.

Oral-B-Manual
Oral-B Gum & Enamel Repair original tandkräm

Oral-B Gum & Enamel Repair original tandkräm

Upptäck nu

Byter du tandborste tillräckligt ofta?
En sliten tandborste är inte alls en lika effektiv plackborttagare som en ny. Tandläkare rekommenderar att man byter ut sin tandborste (tandborsthuvud om du har en elektrisk) var tredje månad.

Borstar du så länge som man ska?
Att göra tänderna rena och plackfria tar en stund, det ska ta minst två minuter och du ska göra det två gånger om dagen. Inget fusk!

Sköljer du av din tandborste tillräckligt noga efter användning?
Hur ofta sköljer du bara av din tandborste lite snabbt innan du ställer tillbaka den i stället efter användning? Om du inte sköljer av och rengör borsten noga efter varje tandborstning, så sitter bakterier kvar i den och – ja, du misstänker helt rätt – du stoppar alltså tillbaka dem in i munnen vid nästa tillfälle. Det vill du inte göra, så skölj noga.

Missar du några tänder ibland?
Det är lätt att man hoppar över tänder när man borstar. Det händer oftast när man vänder på tandborsten för att byta sida i munnen. När du har borstat kindtänderna längst bak, var noga med att inte glömma borsta alla tänder där bak innan du hoppar över till den andra sidans tänder. Bli inte för ivrig.

Använder du inte tandtråd?
Oavsett hur bra och noga du borstar dina tänder, så är det jätteviktigt att du dessutom använder tandtråd. Tandtråd når dit en tandborste inte kommer åt, kolla in Oral-Bs utbud här.

Har du koll på hur man bäst använder tandtråd? Här kan du kolla om du använder rätt tandtrådsteknik!

Vi vill gärna höra din åsikt!
Använder du en elektrisk eller en manuell tandborste? Känner du igen några av misstagen här ovan? Dela gärna med dig i kommentarsfältet här nedan.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Karin

Karin

Rapporterat

Jag använder först fem olika mellanrumsborste anpassade efter olika mellanrum. Därefter oral b i 3-6 minuter. Avslutar med tandtråd. Tar lite tid, men gör det framför Tv:n. Går till tandläkare en gång om året och till tandhygienist tre gånger om året. Får alltid beröm för mina välskötta tänder och har aldrig hål. Detta är alltså min kvällsrutin. På morgonen nöjer jag med manuell tandborstning i 3-4 minuter. Lätt som en plätt

  • Rapportera det här
Kami

Kami

Rapporterat

Min egen metod Först skölj munnen Använd tandtråd - Skölj igen Borsta UTAN tandkräm - annars blandas placken & matresterna med tandkrämen, riktigt ohygieniskt Skölj borsten och munnen Sen borstar du med tandkräm - först nu gör tandkrämen nytta och skyddar Gör ren tandborsthuvudet 10 sekunder under hett vatten och några sek. i kallt vatten, då sitter inte bakterier kvar. Det hela tar ca. 3 minuter. Den metoden har jag använd i decennier och har besökt en tandläkare en gång på 15 år.

  • Rapportera det här

DU BEHÖVER LÅNKREDIT KREDITMÅL ELLER DU BEHÖVER ATT STARTA SÄKERHET @ 2% RÄNT FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT Mål? OM DETTA ÄR FALL: Fyll i och återbetalning Förnamn: === Erforderligt belopp: === Varaktighet: == land == Mål: === Mobiltelefonnummer: === Identifikationskort: === Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  • Rapportera det här