Lingonveckan på semestern - tips som räddar sol och badresan

Lingonveckan på semestern - tips som räddar sol och badresan

0
Det är dags för den efterlängtade badsemestern. Självklart så kommer mensen just då. Vi har tipsen som gör semestern helt fantastisk ändå!

Badstrand, härlig bränna, snygg bikini…och mens. Röda veckan var inte med i planeringen när du bokade in semesterresan, och det sista vi vill oroa oss för under ledigheten är om magen är svullen och om vi har tillräckligt med tamponger. Men hör och häpna, det går faktiskt utmärkt att njuta av sol och bad samtidigt som man har mens.

Bra Vardag pratade med barnmorskan Cecilia Fennö-Runsiö på BB Stockholm i Gamla Stan som berättade att man absolut inte ska låta mensen förstöra semestern.

- Jag tycker att man ska köra på som vanligt. Är du rädd för fläckar kan du köpa en röd bikini och du gömmer lätt tampongsnöret i bikinitrosan. Ska du ut på en dagsutflykt eller åka någonstans lite mer otillgängligt så se till att du har med dig tamponger och bindor så du klarar dig.

Många oroar sig för att bada med tampong, och visst är man inte lika sugen på att hänga på stranden i bikini under lingonveckan, men Cecilia berättar att det inte är några problem.

- Badar du mycket så behöver du inte byta efter varje gång du varit i, men det beror ju såklart vilken dag på mensen man är på.

Cilla tipsar om att om du badar mer sällan så ska du byta efter varje bad men att du annars kan byta efter behov. Vill du under inga omständigheter ha din mens under semestern så går den faktiskt att skjuta upp, med hjälp av p-piller.

- Ring din barnmorska och fråga vilken typ av p-piller det är du äter och hur du ska göra för att skjuta upp den. Äter du inte p-piller får du ringa en doktor för att få hjälp, tipsar hon.

 

Tänk på:

Piller: Ha alltid smärtstillande piller nära till hands. Du vill inte behöva springa runt i en främmande stad och leta efter apotek.

Packa extra: Ta med extra tamponger både i resväskan och strandväskan. Du vill aldrig upptäcka att de har tagit slut eller att du ska behöva snåla för att du har tagit med för få.

Ombyte: Trots att risken för läckage är liten med en tampong så kan det vara bra med ett bikiniombyte om olyckan skulle vara framme. Och ta gärna med en skön strandklänning som inte sitter åt ifall du skulle vilja slippa gå i bikini. Har du en svart eller mörk bikini så kan den vara att föredra framför en ljusare ton.

PMS i paradiset?

Kommer du få din mens under eller i slutet av semestern och vet med dig att du brukar bli sur, trött och grinig innan mens?  Så här gör du för att slippa PMS.

Som om det inte vore nog att man har mens så är många av oss trötta och lite griniga under lingonveckan. Undvik det genom att gå på PMS-dieten. Det är mat som innehåller mycket kalcium och D-vitamin, något som enligt forskning sägs mildra PMS-besvären.

Bra mat: Frukt, grönsaker, kyckling, mjölkprodukter, bär, fisk och kalkon.

Det är även bra att röra på dig lite varje dag och äta små mål ofta. Då får du mer energi och känner dig inte lika trött. Glöm inte att dricka mycket vatten.

Undvik: Trots att det är godis och snabbmat vi ofta blir sugna på kring mens så är det just detta som kommer göra dig på sämre humör, mer uppsvälld och trött. Undvik med andra ord. 

 

Skribent: Jenny Thorell

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om