Inkontinens under graviditeten

DesktopImage
0
Det är förvånande, men inte ovanligt att läcka lite urin under graviditeten. Vi har goda nyheter: Du kan göra något åt det.

HUR DU KONTROLLERAR SMÅ LÄCKAGE

ÄR DET NORMALT?
Lite läckage är mycket vanligt under graviditeten: Det händer de flesta blivande mammor. Det kallas "ansträngningsinkontinens" och beror på det ökade trycket från den växande livmodern på blåsan. Skratt, hosta, nysningar eller andra situation där blåsan utsätts för en viss påfrestning utlöser ofta det. En av nycklarna till att minimera ansträngningsinkontinens är att göra knipövningar.

VAD ORSAKAR LÄCKAGET?
Bäckenbottnen är en av de muskelgrupper i kroppen som ger stöd för blåsan, tarmen och livmodern. Lokaliserad mellan benen går bäckenbottenmuskulaturen i en slingform från blygdbenet på framsidan till basen av ryggraden på baksidan. Eftersom det kan sträckas beroende på vikt, jämförs bäckenbottnen ibland med en trampolin. Men på grund av den ökande vikten som trycker ner din bäckenbotten under de nio graviditetsmånaderna kan den inte studsa tillbaka som en trampolin - istället kan dina bäckenbottenmuskler eller -vävnader bli överansträngda och svaga. 

VAD KAN JAG GÖRA ÅT DET?
Det finns några enkla saker som du kan göra för att avsevärt minska symtomen på en känslig blåsa. Här är våra bästa tips:

√ Drick 6 till 8 koppar vatten om dagen

√ Växla till koffeinfritt kaffe eller te

√ Satsa på alkoholfria eller lågalkoholhaltiga drycker - till exempel är en vin- och läskblandning bättre än ett glas vin

√ Se upp för diuretikfrukter och grönsaker som jordgubbar, tomater och svarta vinbär

√ En fiberrik kost kommer att stödja matsmältningen

√ Tänk på din vikt - övervikt ökar trycket på blåsan

√ Stärk dina bäckenbottenmuskler med specifika övningar och lär dig att dra ihop dessa muskler när du behöver dem mest, till exempel när du hostar och skrattar.
Lär dig hur du bygger upp dina bäckenmuskler här.

√ Prova avslappningstekniker

√ För att du säkert ska känna dig fräsch och ren hela dagen kan du också använda trosskydd som är särskilt utformade för känsliga blåsor, som Always ProFresh trosskydd med NeutraPearls™ för att fånga och neutralisera lukter i timmar.

Läs också Hjälp, barnet är fött, men min kropp fortsätter förändras!.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande