Fakta om mens

DesktopImage
0
Du kan vara en veteran på det här med mens, men, som en mor, kan du känna dig överraskad av några av de vanligaste missuppfattningarna om menstruationer. Här är din guide till att knäcka menstruationsmyter så att du kan se till att din dotter kan skilja fakta från fiktion.

DE 10 VANLIGASTE MENSRELATERADE MYTERNA

Myt 1: Du kan inte bli gravid under din mens
Det är inte troligt, men det finns alltid en chans. Ägglossningar kan vara oförutsägbara och det kan menstruationscykler också vara. 

Myt 2: Att bada eller tvätta håret under mens kommer att öka ditt flöde
Den här är en gammal myt. Du kan hålla dig ren och fräsch precis som förut.

Myt 3: Ingen träning, du ska alltid vila när du har mens
Om du känner för att träna, finns det ingen anledning till varför du inte borde göra det. Det är faktiskt ett bra sätt att kontrollera PMS och kramper eftersom det ökar syretillförseln till musklerna. Läs mer om hur du håller dig aktiv, fräsch och självsäker under din mens.

Myt 4: Du måste träffa en läkare när din mens startar
Om det inte finns ett problem, som kraftig smärta eller blödning, behöver du inte träffa en gynekolog bara för att du har fått din första mens. Normalt bör kvinnor börja med dessa besök när de blir sexuellt aktiva eller när de fyller 18, beroende på vilket som inträffar först. 

Myt 5: Din mens varar i exakt en vecka
Allas menstruationer är olika. Det är helt naturligt för en menstruation att vara någonstans mellan 3-7 dagar. Din mens kan vara oregelbunden, särskilt i början. Om den, efter det första året du har mens, oftast är längre eller kortare än en vecka, kan du prata med din läkare om det.

Myt 6: Oskulder ska inte ha tampong
Myten säger att kvinnor som inte har haft sex tycker att det är smärtsamt att ha tamponger. Det är inte sant, även om bekvämlighet beror på personen. Exempelvis, vissa flickor föredrar att använda tamponger med införingshylsa eftersom de glider in smidigt. En annan oro som finns är att tamponger på något sätt kan "ta bort din oskuld." Det är inte heller sant. Det enda sättet att förlora din oskuld på är genom att ha sex. Vissa mammor föredrar att deras döttrar väntar med att använda tamponger, så om det gäller dig ska du tala med din mamma innan du använder dem. 

Myt 7: Gå inte och simma under din mens
Bindor fungerar inte i vattnet. Så om du planerar ett dopp i poolen under din mens, använd en tampong. Med en sådan går det alldeles utmärkt att bada. Men om tamponger inte är din stil kan du fortfarande ha en binda i din baddräkt om du bara solar och håller dig borta från vattnet.

Myt 8: Premenstruellt syndrom (PMS) sitter i huvudet
PMS-symptom är relaterade till hur din kropps hormoner förändras genom din månatliga cykel. Symtomen kan vara känslomässiga (som irritabilitet, depression eller utmattning), och fysiska (kramper eller huvudvärk). Du kan behandla dem genom att äta bättre, addera tillskott till din kost, vila, träna och få hjälp och stöd. Lär dig hur du befriar dig själv från PMS nu.

Myt 9: Att tala med din dotter om mens innan den startar kommer bara att skrämma upp henne
Det är alltid en bra idé att vara öppen och ärlig med din dotter. Eftersom flickor vanligtvis börjar sin menstruation någon gång mellan nio och sexton års ålder (mellan 11 och 13 för de flesta flickor) är det svårt att som förälder veta när man ska ta upp detta ämne. Du bör leta efter tecken i din dotters utveckling, såsom blivande bröst, ökad svettning, finnar och hår under armarna. Dessa ledtrådar kan hjälpa dig att veta att hon har kommit in i puberteten och om du bör fortsätta (eller öppna) dialogen. Om du inte pratar med henne kan hon bli rädd när hon börjar blöda. Upptäck hur du talar med din tonårsdotter om puberteten och hur du förbereder din dotter på hennes första mens. Dessutom, lär dig hur en mamma kan hjälpa sin tonårsdotter hantera sina kroppsförändringar och hur du hjälper din dotter förstå vad som händer i hennes hjärna.

Myt 10: Döttrar berättar alltid för sina mammor när de får mens
Det kanske hon gör, men det är inte säkert. Flickor kan känna sig blyga eller alltför generade för att diskutera sin mens med sina mammor. Mammor måste låta sina döttrar veta att de välkomnar frågor om intima ämnen. Det är viktigt att en dotter känner att hon kan anförtro sig till sin mamma. Om hon inte gör det kan du läsa våra tips om hur du uppmuntrar din dotter att anförtro sig till en betrodd vuxen om puberteten.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande