Du duger, släpp prestationskraven!

DesktopImage
0
Försöker du städa badrummet medan du sitter på toa? Måste du torka av diskbänken för att kunna koppla av framför TV:n? Du är i så fall inte ensam.

- Många tjejer ställer orimligt höga krav på sig själva. Barnen ska vara snyggt klädda på dagis och i skolan. Vårt hem ska vara välstädat jämt. Allt måste vara klart innan vi kan slappna av. Vi måste umgås med folk fastän vi tycker de är tråkiga. Vi känner att vi måste baka bullar till en klassgrej bara för att fröken sagt det. Vi måste nästan ha to-do-listor för att kunna andas, säger Elizabeth Gummeson. 

Elizabeth har skrivit boken "Good Enough" som handlar om att bli fri från perfektionism, kontrollbehov och prestationsångest och bli mer trygg med sig själv och sina prestationer. 

- Målet är att bli nyfiken på sig själv och våga ta steg i sin personliga utveckling för att må bättre, öka sin livskvalitet och faktiskt till och med prestera bättre än någonsin, säger Elizabeth som skrev boken när hon blev tillfrågad av bokförlaget Forum. Ämnet blev ganska snart självklart eftersom hon själv hade erfarenhet av att vara perfektionist, men sedan hittat ett annat sätt att leva. Det finns olika sätt att förändra sig. Man kan hitta strategier för att minska prestationsångesten, sluta grubbla eller älta tidigare misstag och oroa sig inför framtiden. Nyckeln till ett tillfredsställande och harmoniskt liv är att lära sig att man duger som man är - good enough. 

Hur vet man då vad som är good enough?
- När man känner sig nöjd och glad och kan stanna upp och pusta ut lite, och sen ta nya tag, då har man lyckats. Sträva efter att vara trygg och harmonisk och inte oroa dig för vad alla andra ska tycka och tänka, säger Elizabeth. 

Elisabeths bästa tips 

Välj bort 
Träna på att prioritera och stå för dina val. Ett nej i ena änden är ett ja i en annan. Vad är det du vill säga ja till? 

Lev i nuet
Igår har redan passerat och går inte att göra någonting åt, det finns ingen anledning att älta det som varit. Vi vet ingenting om imorgon, ingen har ens lovat oss en morgondag, så det är ingen idé att oroa sig för den heller. 

Idag och just nu är det enda som finns. Var här. 

Välj efter din egen önskan
Sluta att vara alla andra till lags, flytta fram dig själv och våga ta plats i ditt eget liv. Det är ju ditt! Välj för dig själv ibland, det är inte egoistiskt, det är sunt. 


Anna Kleinwichs Magnusson

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om