Åtta tips på hur du stärker din dotters självförtroende

DesktopImage
0
Självsäkra kvinnor uppfostrar självsäkra döttrar, så var en god förebild för att visa din dotter hur viktigt det är att tro på sig själv ...

Du följer din dotters utveckling och hur hon förvandlas till en ung kvinna framför dina ögon. Snart redo att ta sig an världen på egen hand.

Det bästa sättet att ingjuta självförtroende i henne är att vara en god förebild, så gör ditt bästa för att följa de här åtta gyllene reglerna, så får hon garanterat en bra grund att stå på.

1. Prata positivt om din kropp

Din dotter ser upp till dig och även om du inte inser det så härmar hon ditt beteende. Det gör det extra viktigt att du föregår med gott exempel.

Uppmuntra henne till att ha en sund inställning till sin egen kropp genom att visa henne att du uppskattar din egen - oavsett hur den ser ut.

Istället för att klaga och gnälla på olika delar av kroppen du inte gillar, kan du istället säga saker som: "De här långa benen gjorde en finfin insats under promenaden" eller "Jag är glad att jag har så starka armar".

2. Låt henne se att du står på dig

Om det är något du är missnöjd med, kanske maten på restaurangen, hur någon tilltalar dig i matbutiken eller något annat, se till att du visar att du på ett artigt sätt står på dig och förmedlar att du inte accepterar det.

Om hon ser dig visa ett gott självförtroende lär hon sig att hon inte behöver acceptera beteenden som gör henne obekväm, och dessutom lär hon sig att hantera problem på ett effektivt sätt.

3 ... och beröm henne när hon själv står på sig

Det är jättebra att du visar vägen för din dotter, men lika viktigt är det att du ingjuter självförtroende och styrka i henne. Om du ser att hon står på sig (kanske säger hennes kompis att hon inte kan leda ett grupparbete trots att hon själv känner att hon kan), ge henne då beröm för att hon står på sig.

Däremot ska du inte berömma henne om hon uppvisar ett aggressivt beteende i samma situation, eftersom det är viktigt att hon förstår skillnaden.

4. Lär henne att hälsa handlar om så mycket mer än om hennes klädstorlek

De flesta unga tjejer har koll på hälsa och välbefinnande, men allt för ofta läggs fokus på fysiska attribut. Lika viktigt är det att hon lägger vikt vid sin inre hälsa.

Omsätt lärdomarna i praktiken genom att röra på dig varje dag och ge henne kunskap att ta hand om sin kropp. När hon vet hur hon ska göra kommer det att öka hennes självförtroende. Om din dotter tycker att det är jobbigt att träna när hon har mens kan du tipsa henne om Always Ultra.

5. Låt henne se om du känner dig obekväm

Självförtroende kommer av erfarenhet, vilket innebär att du ibland måste ta dig ur din bekvämlighetszon.

Du måste inte ha koll på läget dygnet runt. Låt henne se dig bli nervös inför ett jobbföredrag eller att du jobbar hårt på ett projekt. Det får henne att förstå att resultat, och självförtroende, kommer när man lämnar sin bekvämlighetszon utan att du avstår från att göra det du måste.

6. ... var inte för resultatinriktad

Vad din dotter än bestämmer sig för att fokusera på, oavsett om det gäller sport, litteratur eller kodning, fokusera på hennes ansträngningar. Stärk hennes självförtroende genom att hjälpa henne att tro på sina egna förmågor och styrkor, istället för att hon ska jaga poäng eller medaljer.

7. Underhåll er relation

Det är väldigt viktigt att förmedla till din dotter hur viktigt det är att hon är en god vän och skaffar sig goda vänner.

Visa henne hur viktiga dina vänner är för dig och hur viktigt det är att välja rätt vänner. Då börjar hon göra samma sak och märker själv hur underbart det är att vara omgiven av vänner som stöttar henne i både vått och torrt.

8. Fråga henne vad hon tycker

Visa din dotter att du lyssnar på henne och respekterar hennes åsikter. Fråga henne vad hon tycker om dina jobbprojekt eller ett tv-program ni tittar på tillsammans.

Att dela och respektera varandras åsikter är det första steget mot att utveckla ett gott självförtroende, och dessutom får ni en ännu närmare relation.

Hur hjälper du din dotter att stärka sitt självförtroende?
Dela gärna med dig i nedanstående kommentarsfält.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om