Att leva med cancer

Att leva med cancer

0
Även om drygt 60 000 personer i Sverige får en cancerdiagnos varje år kommer mer än två tredjedelar av dem överleva sjukdomen. De kan fortsätta leva ett fullt rimligt liv och arbeta, ta hand om sin familj, ha kul och lära sig att leva med cancer.

Och eftersom antalet människor som lever med cancer har ökat har även antalet stöttande nätverk runt dem växt.

Du är inte ensam!

Att få en cancerdiagnos kan initialt vara förödande, inte bara för den drabbade utan också för familj och vänner. Men de senaste åren har ett antal onlineplattformar dykt upp och som gör det möjligt för cancerpatienter och deras nära och kära att söka stöd och dela sina erfarenheter.

En sådan plattform är ungcancer.se – en onlineplats för unga vuxna mellan 16 och 30 år som antingen själva har diagnostiserats, eller någon nära dem. Det är gratis att gå med i UngCancer och medlemmar kan stanna tills de fyller 35 år.

Så här säger Lina, som är en av de unga medlemmarna: ”Det känns ofta som att du som älskad är bortglömd. Det är ju inte så att vi är dåliga och sjuka. Men samtidigt kan jag säga att det påverkar släktingar lika mycket som den drabbade.”

Lina, vars pappa gick bort för tre år sedan, hittade en samtalspartner genom UngCancer och utbildar sig nu till sjuksköterska. Så här säger hon om sin partner: ”Hon fick mig att våga lyssna på känslor och sa alltid att det är okej med känslor. Så tack för att du är med i UngCancer.”

Vår partner för årets Rosa Bandet-insamling är Cancerfonden och de har också tips att dela med sig av för alla som lever med cancer.

Ät hälsosamt

Vissa cancerbehandlingar kan förändra ditt smak- och luktsinne, men det är viktigt att du äter hälsosamt för att hjälpa dig att bekämpa sjukdomen och klara av din behandling.

Vissa behandlingar skapar brister i specifika näringsämnen så du bör prata med din läkare eller sjuksköterska för att få personlig rådgivning. Här följer några allmänna regler:

 • ät mer växtbaserade livsmedel, inklusive grönsaker, frukt och nötter
 • välj fullkornsprodukter, vegetabiliska oljor och mejeriprodukter med låg fetthalt
 • ät mycket fisk men begränsa ditt intag av köttprodukter, rött kött, socker, salt och särskilt alkohol.

Det är viktigt att behålla sina hälsosamma matvanor, även efter att din cancerbehandling har avslutats. Dessutom gynnas hela familjen på samma gång!

Bekämpa tröttheten

Tröttheten som orsakas av både cancer och dess behandling kan ibland vara krävande. Det finns dock några saker du kan göra för att bekämpa den:

 • fysisk aktivitet – detta kanske låter överraskande, men ett av de bästa sätten att få igång endorfinerna och öka ämnesomsättningen är träning. Undvik dock för stor ansträngning – en daglig promenad är perfekt
 • spara energi – förvänta dig inte att du kan göra allt du gjorde tidigare. Spara i stället din energi för de saker som du verkligen uppskattar
 • ta en tupplur – vila om du känner dig trött under dagen. Men sov inte för länge, eftersom det kan påverka kvaliteten på din sömn under natten
 • prata med din läkare eller sjuksköterska – om din trötthet orsakas av smärta, brist på aptit, blodbrist eller depression kan de vidta åtgärder för att bota detta.

Intimitet är viktigt

Det kommer att finnas stunder under din behandling när din kropp känns mer som läkares egendom än din egen! Och det kan göra det svårt för dig och din partner att hålla igång i sovrummet. Dessa tips kan hjälpa dig att komma närmare din partner igen:

 • en avkopplande massage – stimulerar frisättningen av oxytocin, även känt som ”må bra”-hormonet
 • yoga- och mindfulness-övningar – kan öka känslan av välbefinnande och att du känner dig ”hel”
 • prata med varandra – om vad som gör dig lycklig i ert förhållande och vad som inte längre känns bra
 • prata med din läkare – cancerbehandlingar kan ibland göra att sex blir fysiskt svårt. Din läkare kan rekommendera lämpliga behandlingar eller, i vissa fall, en chatt med en sexuell rådgivare för att hjälpa er att upprätthålla intimiteten som ett par.

Dela din berättelse

Har du eller någon nära dig drabbats av cancer? För varje berättelse vi får kommer vi att göra en donation till Cancerfonden. Besök helt enkelt vår donationssida och berätta vem du bär ditt rosa band för.
Besök gärna cancerfonden.se för att få mer hjälp och vägledning om att leva med cancer.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande