Aldrig mer huvudvärk

DesktopImage
0
Så slipper du huvudvärken – olika symptom och behandlingarna som hjälper.

Huvudvärk är något som många av oss helt enkelt har lärt sig leva med. Tänk efter - har du någonsin sökt läkarvård bara för att du har ont i huvudet? Men enligt statistiken drabbas var femte person regelbundet av huvudvärk (12 procent av migrän), så det finns ingen anledning att lida i det tysta. Särskilt inte eftersom det ofta finns hjälp att få.

Vad är huvudvärk?
Huvudvärk kan förekomma antingen i form av en blixtrande smärta som bara varar i någon sekund eller en molande värk som kan hålla i sig i flera dagar. Huvudvärk delas in i två olika kategorier - primär eller sekundär. Primär huvudvärk orsakas inte av underliggande medicinska tillstånd, till skillnad från sekundär huvudvärk som är resultatet av något annat sjukdomstillstånd.

Skillnad mellan orsak och utlösande faktor
Kanske är det så att du drabbas av huvudvärk varje gång du äter choklad (eller dricker ett glas rött vin eller är stressad) och alltså drar slutsatsen att det är detta som orsakar huvudvärken. Fel. Det finns en skillnad mellan vad som orsakar smärtan och vad som är den utlösande faktorn.

Primär huvudvärk orsakas i de flesta fall av strukturer utanför skallen och kan delas in i två olika kategorier: muskulär och vaskulär.

Muskulär huvudvärk orsakas av spänningar i käken och nackmusklerna.
Vaskulär huvudvärk beror på en utvidgning av artärerna som sitter på skallens utsida, precis under huden.

Den senaste forskningen visar att vaskulär huvudvärk är detsamma som migrän och att muskulär huvudvärk är spänningshuvudvärk. Det råder dock en viss diskussion kring detta, eftersom man har upptäckt att många människor som uppvisar migränliknande symtom i själva verket lider av muskulär huvudvärk.

Huvudvärksdagbok

Att föra dagbok över huvudvärken är ett bra sätt att fastställa utlösande faktorer kopplade till mat eller miljö. Det underlättar också för läkaren om du söker vård för din huvudvärk.

Varje gång du drabbas av huvudvärk ska du anteckna:

Datum och tid (när den började och slutade)
Smärtans intensitet
Typ av smärta (t.ex. blixtrande, bultande, molande)
Föregående symtom (t.ex. illamående)
Möjliga utlösande faktorer (hade du precis ätit en ostsmörgås eller varit ute och sprungit?)
Om du tog några värktabletter och i så fall vilka och hur många
Om tabletterna hjälpte eller inte
Gav de måttlig, fullständig eller ingen smärtlindring alls?

Tillfällen då du bör söka vård omgående:

Om du har huvudvärk och dessutom känner dig matt, ser suddigt eller har talsvårigheter
Om du får någon typ av anfall
Om huvudvärken beror på att du har slagit i huvudet
Om du aldrig brukar ha ont i huvudet men plötsligt drabbas av akut huvudvärk
Om du dessutom har feber och ont i nacken
Om smärtan blir allt värre

Olika symptom och vad de kan bero på:

Är det en lätt till medelstark, tryckande eller molande huvudvärk, där smärtans lokalisering varierar?

Spänningshuvudvärk - En del människor har en ökad tendens att drabbas av muskelproblem och dessa problem kan ge upphov till spänningshuvudvärk, i synnerhet om man dessutom har dålig hållning, använder en felaktigt inställd kontorsstol eller sitter i en bil många timmar i sträck. Spänningshuvudvärk orsakas av dysfunktion i leder, muskler och nerver i nacken och käken. Denna typ av huvudvärk kännetecknas ofta av:

Smärta som utlöses när man rör nacken i olika lägen
Minskad rörlighet i nacken
Måttlig, uthärdlig smärta, i vissa fall i kombination med yrsel eller illamående
Tidigare problem med huvud- eller nackvärk
Tidigare trauma, t.ex. whiplash

Sanningen om s.k. sinushuvudvärk - Den smärta vi ofta kallar för "sinushuvudvärk" beror nästan aldrig på problem med sinus (bihålorna). Det handlar i själva verket om spänningshuvudvärk, men eftersom smärtan sitter precis under kindbenet tror många att det är bihålorna som spökar.

Har du ont i hela huvudet och blir smärtan värre av att du rör dig?

Vätskebrist - Dålig vätskebalans kan leda till huvudvärk. Om du tar en huvudvärkstablett tillsammans med ett stort glas vatten och smärtan försvinner är det med största sannolikhet vattnets förtjänst och inte tablettens.

Drabbas du av kraftiga smärtanfall med tydlig början och slut, som ofta kännetecknas av ensidig huvudvärk i kombination med illamående och kräkningar?

Migrän - Migrän är en typ av huvudvärk, men all huvudvärk är inte migrän. Det råder delade meningar om vad migrän egentligen är och vad som orsakar det. Vad man vet är i alla fall att migrän drabbar fler kvinnor än män (vilket tyder på en hormonell koppling), att ett migränanfall varar i mellan fyra och 72 timmar, att smärtan ofta är ensidig (även om den kan kännas i hela huvudet) och förenad med ljud- och ljuskänslighet, illamående och kräkningar.

Migrän och choklad - En studie som nyligen utfördes i London visar att det i 41 procent av fallen är choklad som är den utlösande faktorn när det gäller migrän.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om