Tre tips på hur du aktiverar du din tonåring

DesktopImage
0
Ibland behöver man anstränga sig lite för att tonårsbarnen ska trivas hemma. När barnen växer upp är det lätt att känna sig lite överflödig som förälder. Men det finns faktiskt saker du kan hitta på som även tonåringar uppskattar och tycker är kul.

Här kommer tre tips:

• En "frizon" där de kan hänga med sina kompisar. Tonåringar behöver få umgås med jämnåriga utan att ständigt vara påpassade av mamma och pappa. Det är bättre att du låter dem bjuda hem sina kompisar än att de driver omkring på stan. Om det egna rummet är för litet kanske ni kan komma överens om att de får ha TV-rummet för sig själva en kväll i veckan. På så sätt slipper ni gå på varandra och ungdomarna känner att de får vara ifred.

• Spa- eller träningsdag. Låt din tonåring ordna en spadag för sina vänner. De kan till exempel börja med en fysisk aktivitet som simning eller cykling, för att sedan få fri tillgång till badrummet med alla dina krämer och skönhetsprodukter. Låt dem dessutom komponera en egen "spameny" till lunch och middag. Eller lägg upp det som en "träningsdag" med fysiska aktiviteter och hälsosam mat.

• Spännande sporter. För tonåringar är det en naturlig del i utvecklingen att testa gränser och leva ut sin nyfunna frihet. Ett bra sätt att göra det kan vara att gå med i en idrottsförening, där de kan utveckla nya färdigheter och samtidigt göra något roligt och spännande.

Tips
Låt din tonåring bestämma mer över sin egen mat genom att låta honom eller henne ha sina egna köksredskap eller ett eget skåp i köket. Du kan till exempel köpa en mixer så att din tonåring kan göra egna smoothies - ett snabbt, enkelt och nyttigt sätt att fixa frukost eller mellanmål på egen hand.

Din tonåring kanske har en extra bra relation till en kusin, faster eller farbror, som är betydligt "coolare" än morsan och farsan. Bjud hem den här personen över en helg och se till att din tonåring får lite kvalitetstid tillsammans med honom eller henne. Det är ett bra sätt att få din tonåring att knyta starkare familjeband.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande