Tonåringar med kärleksproblem

DesktopImage
0
Att göra slut med någon är aldrig lätt, men för en tonåring kan det kännas som att hela världen går under. Här får du några tips på hur du kan stötta ditt barn.

När dina tonårsbarn blir ledsna eller sårade kan du inte bara ta dem i famnen och trösta dem, som du gjorde när de var små. Efter en kraschad kärleksrelation kan det mycket väl hända att din tonåring tillbringar mer tid hemma för att undvika sitt ex och för att söka tröst och trygghet hos sin familj. Vare sig du har en öppen och frispråkig relation med din son eller dotter eller om ni nästan aldrig diskuterar kärleksproblem, så finns det några saker du bör tänka på när han eller hon har fått sitt hjärta krossat.

Stötta din tonåring
Det är aldrig kul att bli dumpad, men det kan vara nästan lika jobbigt för den som gör slut - särskilt om man är osäker på den andra personens känslor. Det här är något som de flesta av oss någon gång har upplevt, och det kan vara bra att ha i åtanke, oavsett hur situationen ser ut för din tonåring.

• Det är inte dina kärleksproblem. Var förstående, lyssna och säg några tröstande ord när det behövs, men det finns ingen anledning för dig att verka lika förkrossad som ditt barn.

• Om du har hunnit lära känna barnets före detta pojk- eller flickvän under de månader eller kanske till och med år som de varit tillsammans, försöka att hålla inne med dina egna känslor. Du kan vara ärlig och visa medkänsla, men undvik att säga saker som "Jag tyckte ändå inte om honom" eller "Men hon var ju helt underbar". Du kanske någon gång har gjort misstaget att försöka trösta en väninna med orden "Du kan vara glad att slippa honom!", bara för att känna dig dum när de sedan blir tillsammans igen? Och det blir inte bättre av att du påminner din tonåring om hur trevlig hans eller hennes ex var!

• Underskatta inte din tonårings hjärtesorg. Du kanske tänker "Mister du en står det tusen åter", men håll sådana tankar för dig själv. Tänk tillbaka på din egen tonårstid, då du blev kallsvettig bara av att sitta på samma buss som killen du var kär i. På så sätt blir det lättare att förstå vilka känslostormar som ditt barn går igenom.

• Var en bra lyssnare om din tonåring vill prata. Var inte för snabb med att föreslå olika lösningar och komma med goda råd. Dela i stället med dig av dina egna erfarenheter. Du behöver inte gå in på detalj, men genom att berätta om dina egna kärleksbekymmer i tonåren kan du visa ditt barn att du faktiskt förstår hur han eller hon känner sig.

• Om du inte lever ihop med barnets far, försök få ditt barn att förstå att alla uppbrott inte är av ondo. Det kan du göra genom att förklara i ord eller visa i handlingar att du och pappan har en bra kommunikation och att ni (förhoppningsvis) fortfarande är goda vänner.

• Du kanske tycker det är skönt att ditt barn tillbringar mer tid hemma igen, och det är helt okej att låta honom eller henne stänga in sig på sitt rum under en period. Men se till att han eller hon äter ordentligt och inte isolerar sig helt och hållet, utan så småningom börjar umgås med sina kompisar igen och ägna sig åt fysiska aktiviteter som tidigare.

• Låt inte småsyskonen reta sin äldre syster eller bror för ett kraschat förhållande. Det är du som känner din tonåring bäst - övriga familjemedlemmar kanske inte behöver tassa på tå runt honom eller henne, men ni behöver heller inte göra er lustiga över kärleksbekymren för att försöka lätta upp stämningen.

• Se framåt. Försök att hitta på roliga saker tillsammans som ni båda tycker om - till exempel ta en shoppingtur, gå på en fotbollsmatch eller äta middag på ditt barns favoritrestaurang.

• Sist med inte minst -  var uppmärksam. Det spelar ingen roll hur lång eller kort tid förhållandet har varat, för vissa människor kan det vara väldigt jobbigt när kärleken tar slut. Var uppmärksam på eventuella tecken på depression. Om du är orolig, kolla med din vårdcentral vilka resurser som de kan erbjuda.

• Även om ditt barn inte vill prata med dig om sina problem är det viktigt att visa att du bryr dig och att du finns där om det behövs. Om du känner att barnet inte lyssnar på dig kan det vara bättre att försöka förmedla en stöttande hälsning via någon av hans eller hennes nära vänner.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande