Puberteten hos tjejer

Puberteten hos tjejer

0
Puberteten är en viktig tid, delvis eftersom man går igenom många förändringar. Här är några tips för hur du kan prata öppet med din dotter.

HUR DU PRATAR MED DIN TONÅRSDOTTER OM PUBERTET?
 

1. Kom ihåg din egen pubertet
Vad var du för generad för att prata om? Vad önskar du att din mamma hade berättat då? Eller vad gjorde hon som fick dig att känna dig bättre då? Det kommer att hjälpa dig relatera bättre till vad din dotter går igenom nu. 
 

2. Låt henne veta att du alltid finns där för henne
När flickor kommer i puberteten kan de känna sig alltför blyga eller generade för att prata om de förändringar som de går igenom - även om de är desperata att dela sina känslor eller ställa frågor. Det är viktigt att låta din dotter veta att du alltid finns där om hon vill prata. Börja med att låta henne veta att du alltid har tid att prata. Och viktigast av allt, det är viktigt att du kommer ihåg att "prata" också betyder att verkligen lyssna på vad hon har att säga. 
 

3. Om hon är lynnig, ta det inte personligt
Alla hormonella förändringar i puberteten kan innebära att din dotter har humörsvängningar och anfall av nedstämdhet - hon kan även reagera genom att vara öppet tjurig och upprorisk. Det är viktigt att inte ta detta personligt eftersom det är en normal del av hennes självupptäckt och uppväxt. Kom ihåg att puberteten är en tid av anpassning när din dotter kommer att upptäcka nya intressen, bli mer medveten om sexuell attraktion, och kanske känner att du inte förstår henne. 
 

4. Hjälp henne utveckla sitt stödsystem
Det kan finnas tillfällen då er mor- och dotterrelation är ansträngd och hon helt enkelt inte vill diskutera vissa saker med dig. Försök att inte ta det alltför personligt (kom ihåg, din dotters känslor är i förändring för tillfället). Uppmuntra henne snarare att söka upp andra vuxna - hennes andra förälder, far- och morföräldrar, styvföräldrar, vårdnadshavare, lärare - om hon behöver prata om att växa upp med någon annan än dig. Försäkra henne om att dina känslor inte kommer att såras (även om de, om sanningen ska fram, kanske blir det en aning), eftersom du verkligen vill att hon ska få det stöd som hon behöver. Lär dig hur du uppmuntrar henne att anförtro sig till en betrodd vuxen om sin mens.
 

5. Uppmuntra henne att läsa lite på egen hand
Ett bra sätt att förbereda henne för samtal är att föreslå några resurser (böcker, artiklar, webbplatser) och låta henne göra lite läxor. En del av att göra bra val är att göra medvetna val. Du kan dela med dig av artiklar som Förbered din dotter inför hennes första mens.
 

6. Skapa tillfällen för att starta ett samtal
Din dotter kan ha en massa frågor under det att hon går igenom puberteten - främst av slaget "Är jag normal?". Här är några möjliga frågor eller ämnen som du kanske kan använda som samtalsstartare.
 

√ Låt mig förklara för dig exakt vad puberteten är
√ Det är fullt normalt att gå upp i vikt under puberteten
√ Din första mens kommer snart
√ Puberteten förändrar ditt sätt att tänka
√ Du kan uttrycka dina känslor mycket bättre
√ Du kan känna dig riktigt känslosam
√ Du kan gråta mycket
√ Du kommer att känna dig mycket mer kvinnlig
√ Du kommer att tro att du är konstig
√ Puberteten går över: Få inte panik
 
 

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande