Känslomässiga förändringar i puberteten

Känslomässiga förändringar i puberteten

0
Du kanske har märkt att din dotter upplever några känslomässiga förändringar när hon kommer in i puberteten och är i behov av din hjälp.

HJÄLP DIN DOTTER ATT FÖRSTÅ VAD SOM HÄNDER I HENNES HJÄRNA

Här är några ämnen som du kan diskutera med din dotter för att hjälpa henne förstå de psykologiska förändringar hon går igenom.

Puberteten förändrar ditt sätt att tänka
"Kognitiv utveckling" innebär att du nu börjar tänka mer abstrakt - som en vuxen istället för som ett barn.

Du kan uttrycka dina känslor mycket bättre
Dina känslor börjar bli mer logiska för dig. Du har orden och erfarenheten att börja uttrycka vad du känner mer fullständigt, oavsett om du är glad eller ledsen. Detta ger dig en tydligare känsla av "jag" - av vem du är. 

Du känner dig mer emotionell
Känns det som du tappar humöret lätt med vänner och familj (dina föräldrar i synnerhet)? Har småsaker som du inte skulle ha brytt dig om tidigare börjat göra dig galen? Kan ditt/dina syskon gå dig på nerverna? Att känna sig arg är normalt under puberteten på grund av de hormonella förändringarna. Faktum är att det är av samma skäl som många kvinnor blir stingsliga strax innan mens. "Humörsvängningar" är också vanliga genom hela puberteten. Du känner dig riktigt glad ena minuten och ganska arg eller till och med ledsen nästa. 
Om du känner dig arg räkna till 10 (det fungerar faktiskt) och tänk efter innan du skriker åt din familj eller din kompis.

Du gråter mycket
Du kan gråta på grund av något mycket allvarligt - eller så kan du brista i gråt för att du glömde ditt favorithårband på gymmet. Det här är också normalt. Det händer kvinnor som har premenstruellt syndrom också och kommer att hända med de flesta tjejer genom hela puberteten. Det är bara att acceptera att du är en aning emotionell just nu.

Du känner dig mycket mer kvinnlig
Vissa flickor tycker att de känner sig mer kvinnliga, ibland eller hela tiden. Oavsett om du föredrar att spela fotboll eller prata om nagellack, kom ihåg - allt är normalt.

Du tror att du är konstig
Du jämför antagligen dig själv med dina vänner och känner att det är något fel på dig. Du kan känna dig osäker på dig själv. Men vet du vad? Det gör alla andra också. Din personlighet växer och du blir ännu mer unik - fast allt du vill är kanske att passa in. Lyckligtvis kommer din personlighet att vinna och du kommer att bli en självsäker vuxen. Kom ihåg att alla andra i din ålder också är självmedvetna, så troligtvis kommer de att ha fullt upp med att oroa sig för sig själva!

Puberteten går över: Få inte panik
Du kommer att få höra om och om igen hur typisk allt detta är, men det beror på att det verkligen är normalt. Du kanske inte tror det nu, men puberteten är en speciell tid i ditt liv, en chans att lära sig om sig själv. Här är några praktiska sätt att hålla saker och ting i perspektiv:
√ Ta hand om dig - var försiktig med matbegär (som att bara vilja ha glass till middag). Ät mycket frukt och grönsaker. Träna. Det är bra för kropp och själ. Att ta ut din ilska på en tennisboll eller ett löpband kan också få dig att må bättre.
√ Prata med någon - ge dina föräldrar och lärare en chans och du ska se att de kan vara riktigt hjälpsamma. Du kan prata med andra vuxna också, om du är mer bekväm med det. Dina vänner kan uppskatta att höra att du går igenom samma sak som de, men förlita dig inte på dem för rätt information. Prata med någon som har erfarenhet.
√ Koncentrera dig på skolan och dina fritidsintressen - din hjärna växer, och detta är ett utmärkt tillfälle att använda den. De fritidsintressen som du hade tidigare kommer att bli ännu roligare nu, och du kommer att utveckla nya intressen. Att göra något kreativt är ett annat bra sätt att uttrycka alla dina nya känslor.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande