Första mensen

Första mensen

0
Din tonårsdotter behöver hjälp att växa upp och bygga upp självförtroendet. Läs våra tips på hur du förklarar pubertetsutvecklingarna.

HUR DU FÖRBEREDER DIN DOTTER INFÖR HENNES FÖRSTA MENS

1. Din kropp förändras
Puberteten är en tid då en kvinnas kropp genomgår många förändringar: Du kommer att växa fort och din kropp kommer att få en mer ”kvinnlig” form. Dina bröst kommer att utvecklas och du kommer att få hårväxt i blygdområdet och, senare, under dina armar. Allt det här är helt normalt! Här är fler tips för att hjälpa din tonårsdotter hantera sina kroppsförändringar

2. Din första mens är på väg
Du kan förvänta dig din första mens ca 2 år efter de första tecknen på att dina bröst börjar utvecklas, mellan åldrarna 11 och 13. Innan dess kommer du förmodligen att märka gula eller vita fläckar inuti dina underkläder. Detta är flytningar, nödvändiga för att förhindra slidan från att torka ut och som skydd mot infektioner såsom svampinfektioner. Det är helt normalt så länge de inte har en dålig lukt eller om du har ont, är öm eller har klåda i underlivet, då kan det vara ett tecken på infektion. I sådana fall bör ni träffa en läkare.

3. Din mens är en del av din kvinnliga cykel
Varje månad upprepar ditt reproduktionssystem ett regelbundet mönster av händelser som leder till ägglossning, dessa kontrolleras alla av hormoner. Menstruationscykeln definieras som tiden från den första dagen av mensen till första dagen av nästa mens. Här är allt du behöver veta om din cykel.

4. Hur kommer du att veta?
När du först får din mens kan det kännas fuktigt i dina underkläder. Ibland kan du känna menstruationsflödet, särskilt efter att du har suttit eller legat ner en stund. När du står upp kan det känns som ett forsande. Detta beror på att vätskan har samlats medan du vilade.

5. Du kan planera inför det
Du kan använda trosskydd varje dag som du väntar på att din mens ska komma. Det är en bra idé att ha en binda eller två i ditt skåp i skolan eller i din skolväska tillsammans med några rena underkläder. 

6. Efter ett tag kommer du att hitta rätt skydd för dig
De flesta flickor i nästan tonåren och i tonåren använder bindor åtminstone den första perioden. Du kan också välja att använda tamponger, vilka är en effektiv form av internt skydd. De är särskilt praktiska eftersom de tillåter dig att fortsätta med dina vanliga aktiviteter, inklusive att simma. Var noga med att läsa anvisningarna och byt ofta.

7. Hur ofta kommer jag att ha mens?
Allas cykel är individuell. En genomsnittlig cykel är 28 dagar eller ungefär en gång i månaden. Du kan menstruera var 22:a dag eller var 43:e dag, eller så kan det variera under de första åren efter det att du har fått din mens. Håll koll på det i en kalender genom att ringa in den första dagen. 

8. Du kan uppleva menssmärtor och menskramper
De flesta flickor upplever menstruella kramper under sin mens. Enkla hälsovanor som god hållning, motion, tillräcklig kost och regelbunden eliminering förhindrar smärtor. Lär dig allt om hur du hanterar kramper.

9. Att ha mens sätter inte stopp för ditt vanliga liv
Ingen kan se att du har mens och du kan absolut fortfarande idrotta och delta i andra aktiviteter under din mens. Gör vad du känner för. Du kanske vill dela med dig av dina tips för att hålla dig aktiv, fräsch och självsäker under din mens.

10. Du kommer så småningom att behöva träffa en gynekolog
Om du inte har en specifik fråga, kommer du att börja gå till gynekologen antingen när du är 18 år eller när du blir sexuellt aktiv, beroende på vilket som inträffar först. 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande