Förändringar i puberteten

DesktopImage
0
Din dotter kan ha en massa frågor under det att hon går igenom puberteten - främst av slaget "Är jag normal?". Som hennes mamma kan du spela en stor roll i att hjälpa henne hantera hur hennes kropp förändras under den här delen av hennes liv.

HUR EN MAMMA KAN HJÄLPA SIN TONÅRSDOTTER HANTERA SINA KROPPSFÖRÄNDRINGAR


Din dotter är en tonåring och din roll är att ge henne enkla nycklar för att förstå och hantera vad som händer i hennes kropp.

1. Observera
Puberteten börjar närhelst mellan 8 och 14 års ålder. Börja uppmärksamma de förändringar din dotter går igenom när hon kommer in tonåren. Om din dotter ännu inte har upplevt någon av dessa förändringar när hon blivit 14 bör du kanske ta henne till en läkare för att kontrollera att allt är okej. Puberteten tar någonstans mellan 18 månader och två år, men eftersom alla kroppar utvecklas olika och i sin egen takt oroar sig flickor ofta för att de är "udda". 

2. Förklara exakt vad puberteten är
Det är viktigt att förklara för din dotter att puberteten är normalt - det händer alla. Puberteten är namnet på den tid då du börjar förändras från ett barn till en vuxen, från flicka till kvinna. Den uppenbara förändringen under puberteten är utvecklingen av sexuella kännetecken, såsom bröst, tillväxten av könshår och att du får din mens. När puberteten är över är en flicka fysiskt kapabel att få barn. Lär dig mer om hur du pratar med din dotter om puberteten (artikel 18).

3. Förbered henne på de förändringar som väntar hennes kropp
Här är de stadier varje flicka går igenom på sin väg till kvinna. 

√ 8 till 12 är barndom. Det finns inga synliga tecken på pubertal utveckling.
√ 8 till 14 - Längd och vikt ökar snabbt. Bröstknoppar visar sig, bröstvårtor kommer upp och detta område kan vara ömt. Fina, raka hår börjar växa nära blygdområdet.
√ 9 till 15 - Längden fortsätter att öka. Brösten blir rundare och fylligare. Könshåret blir mörkare, tjockare och krulligare. Höfterna kan börja växa i förhållande till midjan, vilket ger en mjukare, mer rundad form Vaginan börjar utsöndra en klar, vitaktig vätska som kallas flytningar. För vissa tjejer börjar ägglossning och menstruation sent i detta skede. 
√ 10 till 16 - Underarmshår dyker upp. Bröstvårtan och det mörka området runt den (vårtgården) kan sticka ut från resten av bröstet. Könshåret börjar ta formen av en triangel fram och på sidorna av blygdområdet. För många tjejer börjar ägglossning och menstruation i detta skede. 
√ 12 till 19 - Vuxenstadiet. Det övergripande utseendet är det av en ung kvinna. Vårtgården återförenas med bröstkonturen och bröstutvecklingen är klar. Könshåret bildar en tjock, krullig triangel. Vuxen höjd har antagligen uppnåtts. Ägglossning och menstruation sker regelbundet. 

4. Lugna henne angående sin vikt
Förklara för din dotter att hon ska gå upp i vikt under puberteten, eftersom hennes kropp växer och en vuxen kvinna har mer kroppsfett än en ung flicka Uppmuntra henne att äta sunt och delta i fysiska aktiviteter. 

5. Kom med lösningar
Du kanske även vill förklara att hon förmodligen också kommer att uppleva akne, fetare hår och eventuellt mjäll och kroppslukt. Det är en bra idé att introducera henne till de produkter - deodoranter, hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter - som kan bidra till att mildra en del av de förändringar som hon inte gillar och därmed ge henne en viss kontroll över sina kroppsförändringar.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande