Boosta din tonårings självkänsla

Boosta din tonårings självkänsla

0
Som förälder vill man alltid finnas där, vilket inte alltid är lätt. Även tonåringar behöver kärlek, även om godnattsagornas tid är förbi.

Tonåren är en tid då man kämpar med att få grepp om sig själv och sin omvärld. Det är en period som kantas av både fysiska och psykiska utmaningar, vilket ofta tar sig uttryck i rejäla känsloexplosioner. Därför är det inte så konstigt att tonåringar ibland behöver hjälp med att komma till rätta med sin dåliga självkänsla.

Tonåringar och dålig självkänsla
En trygg och harmonisk uppväxt kan visserligen ge en bra grund att stå på när man kommer in i tonåren, men självkänsla och självförtroende är något man bygger upp genom att klara utmaningar och skaffa sig livserfarenhet.

När barn kommer in i tonåren ställs de ständigt inför nya erfarenheter. De är tillräckligt gamla för att fatta egna beslut, men saknar erfarenhet om hur de ska gå till väga. Den stora frustration och osäkerhet de känner kan vara en av anledningarna till att det ofta skär sig i relationen mellan föräldrar och tonårsbarn.

Vad kan jag göra som förälder?
Innan ditt barn tar de där första stegen mot fullständig frihet (och det börjar uppstå konflikter om allt från flick- och pojkvänner till läxor och pengar), försök att göra vad du kan för att boosta ditt barns självkänsla. Att vara förälder är heller inte alltid så lätt. Även om du är vuxen kan det kännas skrämmande, jobbigt och frustrerande när ditt barn börjar stöta bort dig. Försök att stärka barnets självkänsla så gott det går, det kan vara till stor hjälp för er båda.

• Rätt sorts beröm
Ge ditt tonårsbarn beskrivande beröm och förklara varför du tycker att han eller hon har gjort något bra. I stället för att bara säga tack kan du till exempel förklara varför: "Tack för att du tog av dig skorna utanför dörren, nu blev mattan inte smutsig." Den extra informationen hjälper barnen att förstå att de har gjort rätt, vilket gör att de känner sig uppskattade och sedda. Fokusera på det som är positivt och uppmuntra barnen när de har gjort något bra. Tonåringar vill inget hellre än att bli accepterade av dig och sina kompisar, även om de kanske inte alltid visar det...

• Kroppshygien
Som om de inte hade nog med problem, måste tonåringar dessutom helt plötsligt börja tänka mer på sin personliga hygien. I puberteten börjar det växa hår under armarna och runt könet, och när bakterier på kroppen blandas med svett luktar det illa. Andra kroppsliga förändringar, som till exempel ökad fettproduktion i talgkörtlarna, gör att ditt barn plötsligt får betydligt fetare hy och hår.

Ingen mår bra av att känna sig trött och ofräsch, så försök få din tonåring att äta hälsosamt (även om det kan vara en utmaning) eller föreslå ett kosttillskott som innehåller omega 3. Vätska är viktigt och finns i både mat och dryck, det behöver inte bara vara vatten. Se också till att din tonåring har rätt sorts hygienartiklar - en bra ansiktsrengöring kan till exempel göra underverk.

• Var tydlig
Sätt upp tydliga regler och gränser, så att de vet vad du förväntar dig av dem. Se också till att de är medvetna om vilken typ av beteende du inte tolererar. Här är det viktigt att båda föräldrarna är konsekventa. Tänk på att en tonårings liv ser annorlunda ut i dag än när du var ung. Det är viktigt att visa att du litar på din tonåring, så fundera över hur lösa tyglar du är beredd att ge och var beredd på att göra en del kompromisser under resans gång.

• Var ärlig
Världen kan vara skrämmande och oförutsägbar. Det finns ingen anledning att skrämma upp din tonåring i onödan, men du bör vara tydlig med hur verkligheten ser ut. Förklara att det är okej att göra misstag - alla gör vi misstag ibland. Men vi kan be om ursäkt, lära oss av våra misstag och gå vidare. På så sätt visar du att du lyssnar och är genuint intresserad av vad din tonåring gör. Genom att utbyta erfarenheter och idéer visar du att du bryr dig och det bidrar till att stärka tonåringens självkänsla.

• Ha kul ihop
Gör något roligt och skratta tillsammans. Skratt löser spänningar, river murar och bygger broar, vilket gör att ni får en bättre relation. Det är därför sitcoms är så populära - de tar upp vanliga familjeproblem som de flesta kan relatera till och skratta åt, vilket minskar risken för att liknande konflikter ska uppstå inom den egna familjen.Fler lästips:
Tonåringar med kärleksproblem
Känslomässiga förändringar i puberteten

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande