Quiz om menstruation

Quiz om menstruation

Som mamma vet du hur mensen kan påverka dig, men du skulle säkert bli överraskad om du hörde en del av missuppfattningarna som många unga vuxna har om mens. Titta på vårt Quiz med din dotter och lär er skilja på myt och sanning kring mensfrågor.


MENSFRÅGESPORT FÖR DIN DOTTER

Man kan inte bli gravid när man har mens
FEL Visst, det är inte särskilt troligt, men chansen finns alltid att man kan bli gravid när man har mens – särskilt mot mitten av menstruationscykeln. Ägglossningen är svårförutsägbar, så ta inga risker och kom ihåg att oskyddat samlag också lämnar dig öppen för en rad könssjukdomar.

Oskulder bör inte använda tamponger
FEL Det enda sättet att bli av med oskulden är genom att ha sex. Den påverkas inte av ditt val av mensskydd och definitivt inte av att man använder tamponger. Så det finns ingen anledning till att inte använda tamponger innan du börjar ha sex, men kom ihåg att tamponger bara ska användas när du har mens.

Premenstruellt syndrom (PMS) är bara inbillning
RÄTT OCH FEL PMS-symptom är knutna till hur din kropps hormoner förändras under din månadscykel. Symptomen kan vara känslomässiga (som irritation, depression eller utmattning) och fysiska (kramper och huvudvärk).

Man ska inte tvätta håret eller kroppen när man har mens
FEL En del flickor svettas mer när de har mens. Det finns ingen anledning till att inte hålla sig ren och fräsch när man har mens.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Man kan leva som vanligt när man har mens
RÄTT Lyssna på din kropp och gör det du känner får dig att må bra. Sluta inte träna bara för att du har mens. Faktum är att lite lugn träning och stretching kan vara till stor hjälp för att lindra menssmärtorna. Om du däremot märker att träning inte hjälper mot menskramperna eller gör menssmärtorna värre, kan det vara bäst att gå till en läkare.

Din mens bör hålla i sig i exakt en vecka
FEL Allas mens är annorlunda. Det är helt naturligt för en mensperiod att vara allt från tre till sju dagar. Den kan vara oregelbunden särskilt när du först börjar få mens. Om din mens som regel är kortare eller längre än en vecka efter ditt första år bör du höra med en läkare.

Man kan inte gå till simhallen när man har mens
RÄTT OCH FEL Bindor fungerar inte i vatten. Så om man ska till simhallen när man har mens bör man använda en tampong. Med en sådan är det inga problem att ta sig en simtur (sannolikheten att snöret skulle synas är liten och du behöver inte bära badbyxor ovanpå din baddräkt). Men om tamponger inte passar dig kan du alltid ha din binda i baddräkten så länge du håller dig till att sola och inte går ner i vattnet.

Man måste gå till doktorn när man börjar få mens
FEL Om du inte lider av svår smärta eller blödning behöver du med största sannolikhet inte gå till en gynekolog bara för att du fått din första mens. Vanligtvis går kvinnor först till gynekologen när de börjar ha sex eller när de blir 18, vilket som nu kommer först.

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Tack för den här artikeln!

  • Rapportera det här