Att tala med sin tonåring

Att tala med sin tonåring

Skilsmässa, döden, sex – livets stora händelser kan inte ignoreras. Här ger vi några användbara och goda råd om hur man för de där seriösa samtalen med sina lite större barn.


Många föräldrar undviker besvärliga eller genanta samtalsämnen med sina barn, men ärligt talat, så är dessa samtal och förmedling av kunskap kring dessa ämnen en vital del av vad det innebär att vara en förälder. Genom att prata om de stora, kanske svåra sakerna, så fördjupar ni er relation och resultatet blir att ni blir mer avslappnade och trygga med varandra. Det kommer också få din tonåring att känna sig inkluderad i den (säkert lite skrämmande) vuxenvärld som hen gradvis är på väg in i.

Sex bra tips
Alla barn är så klart olika, och vissa ämnen kan (eller måste) diskuteras tidigare än andra. Men sätt dig in i ditt barns situation och försök föreställa dig vad du hade uppskattat om du varit i hens ålder – de här sex tipsen kan komma att bli en riktigt hjälpsam guide när stunden är inne.


1. Lyssna
Att läsa en kvällstidning eller kolla på teve medan ditt barn pratar med dig är inte att lyssna. Om du är upptagen med något som du verkligen inte kan ta en paus från, och ditt barn vill ställa en fråga eller berätta om en incident i skolan eller vad det nu kan vara, säg hellre "jag märker att detta är viktigt för dig, kan vi prata om det om en liten stund för jag vill kunna ha fullt fokus på dig när vi pratar?". Bestäm en specifik tid senare under dagen eller kvällen, och håll den tiden, så ditt barn förstår att det är viktigt för dig.

2. Ta dig tid till de viktiga samtalen
När det gäller stora ämnen som rör fler än er två – flytt, skilsmässa, husregler – försök samla hela familjen och ha ett familjemöte där alla får en chans att komma till tals. Det behöver så klart inte vara ett formellt möte med en skriven agenda och en protokollhållare, se bara till att alla är samlade i samma rum runt ett bord eller i soffan (teve och mobiler avstängda).

3. Respektera deras tystnad
Om din tonåring inte vill prata om ett specifikt ämne du tar upp, respektera det och pusha inte. Se bara till att hen förstår att när de är redo att prata, så finns du där.

4. Håll koll på ditt eget kroppsspråk
Korsade armar och ett argt eller otåligt ansiktsuttryck kommer inte direkt peppa ditt barn till att öppna sig. Om ditt barn sitter i soffan eller vid köksbordet, sätt dig ner du också, så att du inte är i en position där du tittar ner på hen. Försök att hålla ögonkontakt så länge som möjligt medan ni pratar.

5. Ta till vara på de tillfällen då de ställer dig en fråga
Om det är möjligt, ta tillfället i akt att diskutera ett stort ämne när de ställer frågor om eller relaterade till det. Ställ enkla frågor tillbaka, håll igång samtalet. Gå inte ut för hårt, du märker själv om de vill gräva djupare. Om det gäller sex till exempel, känn inte heller att du behöver täcka hela ämnet på en gång!

6. Välj dina tillfällen
När du precis kommit hem från jobbet efter en dålig dag eller när ditt barn är på väg till träning, så är det inte särskilt bra tillfälle att ha någon djupare form av samtal. Välj tillfällen när ni är avslappnade och lugna, det är viktigt att du har chansen att vara relativt välformulerad och klar i det du säger, så att din poäng kommer fram.


Skillnaden på bra och dålig kommunikation
Bra kommunikation från dig är viktigt för att lära dina barn hur de i sin tur på bästa sätt framför sina egna åsikter, reder ut meningsskiljaktigheter och lyssnar på andra.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

1. Försök att inte döma och sätta etiketter på det de säger eller känner
Om ditt barn försöker berätta något för dig och ditt svar är "var inte larvig, det där är ju fånigt", så kommer det förmodligen dröja ett tag innan ditt barn får för sig att ta upp något med dig igen. Även om du tycker att deras problem eller fråga är barnslig eller rent av knäpp, försök att svara respektfullt.

2. Angrip problemet, inte ditt barn
Jobba på att vinna deras tillit. Om ditt barn litar på dig så kommer ni automatiskt och naturligt kunna tala till varandra och ni kan jobba på lösningar och mål tillsammans. Man bör hålla koll på sig själv och hur man uttrycker sig! Till exempel, säg hellre "Jag blir irriterad när du inte matar hunden" istället för bara ett "du är lat!". Skäll inte på dem om du kommer på dem med att röka, fråga istället varför de gör det, hur det kom sig att de började och om de är medvetna om effekterna.

3. Gnäll, tjat och uppläxningar
Om du tilltalar ditt barn med en gnällig eller anklagande ton så är risken stor att de helt enkelt stänger av öronen eller går på offensiven. Försök att undvika att göra småsaker till stora argument och välj hellre att lägga energi på de viktiga sakerna du vill få ditt barn att förstå.

4. Avbryt inte
Ge ditt barn en chans att få avsluta det de har att säga innan du öppnar din egen mun. Barn som känner att de inte ges tid att vädra sina åsikter kan sluta kommunicera helt.

5. Svik inte ditt barn
Oavsett vad ditt barn säger till dig, så är det viktigt att du inte börjar skrika, förlöjliga eller skuldbelägga. Även när det gäller de små barnen, försök att inte korrigera dem eller tillrättavisa dem dolt bakom en hinna av humor. Din vilja att inte vilja förstöra den goda stämningen kan lätt tolkas som sarkasm eller just förlöjligande av dem, och det mår barn (och vuxna) dåligt av. En tillsägelse är en tillsägelse.

6. Ljug inte
Det kan kännas obekvämt att prata med din tonåring om ämnen som sex, pubertet eller pengar, men om du är öppen och ärlig med dem, kommer de att uppmuntras att vara detsamma gentemot dig.

7. Förneka inte deras känslor
Om ditt barn (till exempel) är ledset över att ha förlorat en fotbollsmatch, säg helst inte saker i stil med "äsch, släpp det där nu". Då är risken stor att de känner sig kränkta och ej lyssnade på, och kommer ha svårt att uttrycka känslor i ord i framtiden. Bekräfta deras upplevelse av situationen och hur de känner, säg något i stil med "jag vet att du så gärna ville vinna, ibland är det svårt när det inte går som man hade önskat".

Hoppas våra tips gav lite inspiration och hjälp på traven. Kom ihåg att som förälder inte döma dig själv för hårt, ingen är perfekt och vi alla kämpar för att göra det bästa vi bara kan. Glöm inte det!


Fler lästips:
Chokladkaka i mikron på 10 minuter
Strössla vardagen med mer kärlek! 

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan