Att förklara puberteten för din dotter

Att förklara puberteten för din dotter

När flickor kommer in i puberteten kan de känna sig alltför blyga eller generade för att prata om de förändringar som de går igenom. Se till att din dotter pratar med dig eller en betrodd vuxen om sina känslor och frågor.


UPPMUNTRA DIN DOTTER ATT ANFÖRTRO SIG (TILL EN BETRODD VUXEN) OM PUBERTETEN

Det kan finnas tillfällen då er mor- och dotterrelation är ansträngd och hon helt enkelt inte vill diskutera vissa saker med dig. Försök att inte ta det alltför personligt (kom ihåg, din dotters känslor är i förändring för tillfället). Uppmuntra henne snarare att anförtro sig till andra vuxna, om hon behöver prata. Här följer en snabb guide för att hjälpa dig prata med din dotter om att utöka hennes stödsystem. 

Försäkra henne om att dina känslor inte kommer att bli sårade
Berätta för henne, att vad du verkligen vill är, att hon ska få det stöd som hon behöver (även om, om sanningen skall fram, dina känslor är en aning sårade).

Uppmuntra henne att tala med andra vuxna
Säg till henne att den första personen hon ska prata med bör vara en vuxen, eftersom någon i hennes egen ålder kanske inte har koll på alla fakta även om de tror att de har det. Det är viktigt att hon får rätt svar på sina frågor. Det kräver lite mod och hon kan känna sig obekväm och generad. Det är helt normalt. Men hon ska inte låta det hindra henne från att prata med någon, eftersom att prata med en omtänksam vuxen om vad hon känner (oavsett om det är rädsla, oro, lycka eller förvirring) är en stor lättnad och en tröst.
 

Föreslå vänner, släktingar och andra omtänksamma vuxna
Uppmuntra henne att hitta en vuxen som hon känner sig bekväm med: sin pappa, en styvförälder, far- eller morförälder, faster/moster eller äldre syster. Andra alternativ är en lärare, skolsköterskan, hennes läkare eller kanske en väns mamma som är lätt att prata med. 

Varna henne om timing
Förklara att när hon bestämt vem hon vill prata med och hon är redo att anförtro sig är det viktigt att hon väljer rätt tillfälle att närma sig dem. Vuxna kan ofta verka upptagna – vilket de förmodligen är – men genom att helt enkelt låta dem veta att hon vill prata, kommer de att ta sig tid för henne. 
Ge henne ett exempel: Hon kan närma sig en person och säga: “Det är något som jag skulle vilja prata med dig om när du har tid.” På det sättet kommer hon inte hålla på och skjuta upp diskussionen. Hon kan också skriva en lapp eller ett e-postmeddelande, och förklara att hon vill prata.
Och föreslå att hon, innan samtalet, först skriver ner sina frågor. På det sättet kommer hon inte att glömma vad hon vill prata om. Säg åt henne att inte vara alltför nervös (naturligtvis lättare sagt än gjort) eftersom det verkligen är en stor lättnad att få prata ut.

Föreslå att hon läser lite på egen hand

Ett bra sätt att förbereda sig inför ett samtal är att läsa på lite. En del av att göra bra val är att göra medvetna val. Du kan föreslå följande artiklar: Quiz om menstruation, hur en mamma kan hjälpa sin tonårsdotter att hantera sina kroppsförändringar, ”Mamma, vad är en menscykel?

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan