Så undviker ni vardagsbråk

DesktopImage
0
Disk och dammsugning kan leda till heta diskussioner – och en hel del konflikter. Men visst är det trist att sådana petitesser ska skapa en klyfta mellan dig och din älskling? Städa bort vardagsbråken och damma av den kärleksfulla samborespekten. Relationspsykologen Robert Seton tipsar om hur ni kan gå till väga.

Att vara ihop och bo tillsammans innebär också att ni måste dela på vardagssysslorna.
- Ingen gillar att göra hushållsarbete och massa "måsten", men de är ändå nödvändiga. För att detta ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att ni är överens om hur det ska skötas, säger Robert Seton, som främst arbetar med par.

Att kompromissa hela tiden är inte heller någon bra idé, då dödar man förhållandets charm.
- Det gäller att vara tydlig och visa sin åsikt. Säg att "för mig är det viktigt att det är rent i alla fall i köket, och där vill jag inte kompromissa" om det är så du känner, säger Robert Seton.

För att undvika att hamna i skrikiga diskussioner mitt i stöket finns det knep att ta till. Här är Robert Setons bästa tips på hur ni kan få vardagen att funka utan bråk:

Dela upp
Föredrar du att diska, gör det - och lämna städningen till din partner. Gör upp ett schema på vem som gör vad vilken dag så att ni håller koll på vad ni bestämt och att det blir gjort.

Gör det ihop
Vänd på steken. Gör det som går att göra ihop! Passa på att diska tillsammans medan ni pratar om dagen och kramas. Och boka in en dag för gemensam städning då allt rivs av på några timmar.  

Låt barnen tävla
För att få med barnen i städningen finns det roligare knep att ta till. Gör det till en lek! Tävla om vem som dammsuger sitt rum först och locka med ett pris (glöm inte att vinst-varje-gång-metoden, för samtliga deltagare, är det säkraste kortet för att slippa tårar).

Belöna er själva
Ge er själva en morot för att få fart på de tråkiga hushållsmåstena - och göra dem roligare! Bestäm en gemensam belöning. Bestäm vad ni får unna er efteråt och skriv det på en stor lapp. "Nu: trädgårdsjobb. Sen: mys i soffan med godis." 

Ha en frizon
Glöm inte bort den vuxna relationen mitt i all stress och stök, egen tid är superviktigt när man har barn. Avsätt tid för varandra mitt i veckan, och gör det till en mysig stund då det bara är ni. Stäng av dator, tv, telefon och fokusera bara på varandra.

Lyxa till det med städhjälp
Strunta i allt någon gång i månaden och köp in städhjälp. Men se det bara som en fantastisk förmån och gör det inte till en vana. En gång i månaden räcker.

Grundtips:
Prata om tråkiga grejer vid trevliga tillfällen, då det inte finns någon negativ laddning i luften. Gör upp sysslor, schema, tävlingar och belöningar medan ni ligger och myser i sängen - inte mitt i bråket. Då har ni mer förståelse för varandra och kan tänka förnuftigt. 

Om det blir bråk ändå: 
Avbryt diskussionen och gå iväg var och en för sig. Ställ frågorna: Vad vill jag, och vad är viktigast för mig? till dig själv.  
- Ni kan väldigt sällan lösa konflikter mitt under bråket. Efter att ni tagit en paus sätter ni er ned med varandra och går igenom vad ni kommit fram till i normal samtalston. Var inte anklagande, utan berätta hur du känner och vad du skulle vilja ändra på, säger Robert Seton.

Av: Jaqueline Joo

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande