Lär dig att förlåta, be om ursäkt och gå vidare

Lär dig att förlåta, be om ursäkt och gå vidare

0
I alla typer av relationer uppstår situationer där du kan ta illa vid dig eller bli sårad. Och vice versa.

Hur lär man sig att glömma och förlåta när någon har sårat en? Hur ber man bäst om ursäkt? Lori Cluff Schade är sjubarnsmamma och familjeterapeut, och hon har massor av goda råd att dela med sig av.

Agg påverkar hälsan
När människor har blivit sårade, har de tendens att älta händelsen och återuppleva den gång på gång i huvudet. "Att hålla fast vid ilska och fientliga känslor påverkar t ex hjärtfrekvens och blodtryck. Det finns även forskning som kopplar samman agg med olika typer av immunnedsättande åkommor, som t ex långsammare sårläkning", säger Lori.

Det är inte lätt att bli av med den här typen av känslor. Prata om dem, ta upp dem med den det berör. Oftast försvinner de inte av sig själv, och om du inte tar tag i problemet och det som sårat dig så kan det upprepas och bli större. Och du mår ännu sämre.

Säga förlåt: Att be om ursäkt
Alla gör misstag. Du också. Kom ihåg att du också behöver be om ursäkt ibland, och se din egen del i situationer som gått fel. Om människor inte tränar på att förlåta varandra i sina olika relationer, så kommer den dåliga känslan sprida sig inom förhållandet, och till slut om det går riktigt illa så avslutas relationen helt.

De flesta skäms oerhört mycket när de har sårat någon, men förr eller senare måste du se den andra i ögonen - om du vill göra situationen bättre. Ett bra sätt att öppna konversationen är att vara totalt rak från början, att verkligen be om ursäkt utan att linda in det. "Vad kan jag göra nu? Jag kan inte förändra det som hände eller det jag sa, men vad kan jag göra för att det här ska bli bra igen?" är en bra sak att säga, tipsar Lori. En annan bra fråga att ställa är "Vad tror du att jag ännu inte riktigt förstår om situationen, och hur den sårade dig?", det visar att du tar den andres känslor på allvar och att du verkligen vill förstå för att inte upprepa situationen igen.

När det kommer till barn är det bäst att bara gå vidare
Barn måste tillåtas att göra misstag, det är så de lär sig. "Barn måste få lära sig utan skuldbeläggande, så de fortsätter att våga tänka själva och lära sig". Föräldrar bör sätta sig in i inlärningskurvor och beteenden för barns olika åldrar, så att de inte förväntar sig för mycket och blir besvikna eller arga på sina barn när de gör något misstag som är helt och hållet normalt för barn i den åldern.


Läs mer:
Träna ihop, håll ihop
Så undviker ni vardagsbråk

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande