Break up-bryt - så överlever du

DesktopImage
0
När en relation tar slut känns det ofta som hela livet är slut och det är lätt att hamna under isen. Bra Vardag pratade med psykologen Liria Ortiz om hur man överlever och går vidare.

Acceptera smärtan
När ett förhållande som man investerat tid och känslor i tar slut så är det fruktansvärt jobbigt. Samtidigt som du inte kan ta tag i känslorna förrän du har accepterat dem. Du har en jobbig och tuff tid framför dig, och du kommer klara dig igenom det. Kämpa inte emot den smärta du känner - acceptera den. Det kan kännas som om du kommer att gå under men smärtar klingar av efter ett tag.

Gråt ut
Stanna hemma och gråt ögonen ur dig i början om du vill. Ge dig själv tid att få sörja ditt förhållande. Precis som om en närstående dött så går man igenom en sorgeperiod när ett förhållande tagit slut och det är viktigt att du ger dig tid att vara ledsen. Men såklart så är det viktigt med balans.
- Det måste finnas en balans mellan smärtan och att kunna gå vidare och hjälpa sig själv, berättar Liria Ortiz. Kräv inte för mycket av dig själv i början men det är nyttigt att aktivera sig själv om du vill gå vidare, fortsätter hon.

Sitt inte hemma
Du vill helst av allt gömma dig under täcket i en månad och inte träffa en enda människa. Men att bara stanna hemma blir en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur. Gå ut med vännerna, ta en promenad eller ett pass på gymmet, trots att det tar emot.
- Fortsätt göra det som du mådde bra av innan uppbrottet. Du kanske inte kommer kunna njuta av det så mycket i början men det är en del av läkningsprocessen, berättar Liria.

Älta - men inte för länge
Efter ett uppbrott är man arg, ledsen och förvirrad. Du har massor med tankar och känslor som man vill få ur sig så det är vanligt att man ältar en del. Det är helt normalt och något många av oss måste få göra första tiden, men låt inte ältandet gå för långt. Särskilt inte om du har dina vänner som bollplank.
- När du pratar med dina vänner måste du kunna prata om annat också. Vi vill ha svar på varför, men oftast finns det inget svar. Det är otroligt individuellt men för de flesta så kommer det en tid när vi kan tänka: "nu är det nog", berättar Liria.

Skriv
Känner du dig inte bekväm att prata med någon om dina känslor i början så skriv ner vad du känner. För en dagbok på samma sätt som du gjorde när du var yngre där du kan skriva fritt utan press.

Börja dejta igen
Det är såklart olika när man är redo att dejta igen, men det viktigaste är att man inte försöker fylla tomheten från sin förra relation med en ny.
- Rusa inte in i något utan känn efter när du är redo. Stressar du in i en ny relation så blir det fel både för dig och för den andra personen, säger Liria.

Skribent: Jenny Thorell

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande