Tänk på hur du doftar, andra gör det

Tänk på hur du doftar, andra gör det

Visste du att 22% av nordborna någon gång avböjt en eventuell partner på grund av deras doft?


Det har alltid varit viktigt för människan hur vi ser ut och hur vi uppfattas, det är egentligen bara trenderna som har skiftat. Det talas t ex i sammanhanget ofta om hur den moderna människan skulle svimma av ett möte med det medeltida samhällets stank, då allt kroppsligt avfall dumpades på gatorna och blandades med morgonluften och invånarna på språng. Men redan då var det viktigt med den personliga hygienen, tro det eller ej, och de som hade de ekonomiska medlen och möjligheterna förlitade sig ofta till linnetyget. Linnematerialet ansågs ha förmågan att suga åt sig svett och odör, och även om man sällan eller aldrig tvättade sig, så såg man till att så ofta som möjligt byta ut de linneplagg som man hade närmast kroppen. En nytvättad känsla var viktig redan då.

I dagens samhälle är det så klart inte mindre viktigt. Tvärtom.  Tusentals män och kvinnor i de nordiska länderna fick svara på frågor kring hur de påverkas av dofter – både ens egen och andras.

Det visade sig att det är väldigt viktigt för nordborna att dofta rent, och det stannar inte vid ett enkelt "det är ju roligt om man luktar gott". Vetskapen om att man lämnar hemmet i ett fräscht skick påverkar självförtroendet, hur man bemöter andra och hur man i förlängningen uppfattas av omgivningen. Den där mjuka airen av nytvättat får de allra flesta att känna sig mer attraktiva, vilket har som följd att andra uppfattar dem som mer självsäkra och framåt. Exempelvis anger en tredjedel av nordborna att de blir nervösa av att komma för nära andra personer och något färre anger att de känner sig oattraktiva när deras kläder inte luktar gott.

Påverkar attraktionen
Vad gäller just känslan av att vara attraktiv, så svarade en tredjedel att deras självsäkerhet påverkas av hur de doftar, endast klädsel och status på håret just den dagen betydde mer. Hela 69% av svenskorna angav att de inte längre känner sig bekväma mot slutet av dagen om kläderna inte luktar fräscht. Extra tydligt blev det i den svenska och norska åldersgruppen 18-29, där över 60% håller med om att doften man bär eller doften på kläderna har impact på hur attraktiv man känner sig.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

De nordiska männen uppger sig vara snäppet mindre brydda, men ändå lägger 40% av dem vikt vid om doften av nytvättat dröjer sig kvar i skjortan eller inte.

Viktigt med väldoft på dejten
Att den personliga hygienen och doften spelar roll i en dejtingsituation kommer ju knappast som en nyhet för någon, och hela 22% av nordborna uppger att de någon gång valt bort en partner på grund av deras doft. Och ropa inte hej förrän du är helt över dejtingbäcken - hela 64% av de svenska kvinnorna och 45% av männen anser att väldoftande sängkläder är viktigt för attraktionen.

Tvätten handlar om mer än smuts
Undersökningen visar även tydligt att tvätta inte bara handlar om att göra smutsiga kläder rena igen, siffrorna visar att det är lika många som slänger på en maskin för att återfå den nytvättade doften som för att plaggen faktiskt är smutsiga. Här ligger svenskarna i täten (53%), Norge tvåa (48%) medans majoriteten av finländarna tvättar först när kläderna är synbart smutsiga och i Danmark ser man tvätt av kläder först och främst som en ren rutinsyssla. I undersökningen uppgav även en tredjedel av finländarna att de avböjt en social tillställning på grund av att deras kläder inte hållit sig fräscha genom hela dagen.

Fler lästips:
Så lägger du en naturlig makeup på fem minuter
Hetaste naglarna i höst

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan