Sommar utan relationstrubbel

Sommar utan relationstrubbel

Äntligen är den här, tiden vi längtat efter – sommar och semester. Men med allt för stora förväntningar på ledigheten riskerar våra relationer att hamna i gungning. Är det något som skaver? Hur tar man upp det med sin partner utan att skapa ytterligare friktion?


Vi lever i en tid då krävande jobb- och vardagssysslor ofta får oss galet stressade. När helgen och ledigheten sedan kommer finns det varken ork eller lust kvar till något annat. Nu i sommar- och semestertider hoppas många på att hinna med allt som försummats under året som gått. Förväntningarna är ofta skyhöga. Vad händer då när allt inte känns så rosenskimrande som man drömde om?  När det skaver och gnager. Eva Sanner, psykosyntesterapeut och författare till boken Kärlek – en handbok, menar att vi kan lösa problemen i en relation genom att vara mer alerta.
– Ibland tror jag inte att människor förstår betydelsen av att anstränga sig, säger hon. Man underskattar också möjligheten och betydelsen av hur man försöker lösa saker. Man klagar på sin partner och tror att det ska lösa problemet, men egentligen har man bara uttryckt sitt missnöje istället för att berätta vad man själv har för behov.
Exempelvis upplevs frågan ”varför” oftast som en attack. Fråga i stället ”hur tänkte du när du valde att inte plocka ur diskmaskinen”, det är ju egentligen det du vill veta.

Det är ditt fel
En annan fälla att falla i är att bara se sin partners skuld i problem som uppstår. Att lägga skulden på den andre utan att blicka inåt och se sitt eget ansvar till vad som hänt.
– Man måste vara flexibel och försöka se sin egen del. Som terapeut försöker jag hjälpa par att hitta ett annat seende, säger Eva Sanner. Många underskattar sin egen förmåga att påverka relationens utveckling och stämningen i förhållandet, ändrar man sig får man ofta ett annat gensvar – något många inte inser.
För att utveckla förhållandet påpekar Eva Sanner att vi måste ta oss tid för närhet, närvaro och kontakt. Vi måste prata med varandra om vad vi vill, vilka behov vi har och vad vi vill få ut av våra liv tillsammans. Helt enkelt skapa en djupare gemenskap.
– Det viktigaste är att inse att mycket går att förändra, att ingenting är statiskt. Men då behövs utrymme och tid, säger hon.

Fem tips för en bättre relation
1. Våga prata om det som är svårt. Våga öppna er för varandra. Testa att byta roller och berätta hur det känns att vara den andre.
2. Kramas och säg vad du känner. Visa uppskattning.
3. Lär dig konflikthantering, undvik till exempel med att börja meningar med ”du”. Börja i stället med ”jag” och beskriv sedan dina känslor och behov i stället för åsikter och värderingar.
4. Var ärlig, träna på att säga vad du egentligen känner - och välj dina strider.
5. Glöm inte att säga förlåt. Ofta.


Skribent: Lotta Ringdahl

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!