Åsa och Micke Jakobsson

Fem barn och två hem – ett i Täby och ett i Umeå. Möt familjen Jakobsson.

För fem år sedan mötte Åsa kärleken i kollegan Micke. Och trots att de då båda var gifta och hade barn på var sitt håll gick kärleken inte att hejda. I dag har de skapat en storfamilj med ett gemensamt liv i två hem – 63 mil isär. Täta flygresor och dagliga samtal håller kärleken vid liv.


Det här är inte livet Åsa drömde om som liten. Det är inte okomplicerat och perfekt. Ändå är hon lyckligare än hon någonsin varit i livet.
Och livet, det är uppdelat i vuxenveckor och barnveckor. Vuxenveckorna bor Åsa och Micke i huset i Täby, barnveckorna bor de var och en för sig med sina barn. Varannan helg är det barnhelg, då flyger Micke med sina barn till Stockholm eller Åsa med sina tjejer till Umeå. Det är då livet är som bäst, när hela familjen är tillsammans.
– Det är underbart att vara tillsammans allihop, men det är klart att resandet blir slitigt. Jag har tre familjer egentligen; jag och mina barn, jag och Micke, och så hela storfamiljen.

Att våga bryta upp
När de träffades hade Åsa och Micke levt med sina dåvarande partners i närmare 20 år. De levde båda med illusionen att de var lyckliga med sina familjeliv. Att vända upp och ner på hela det livet krävde mod. Den största utmaningen var att släppa taget om det gamla livet och våga satsa på det nya.
I december insåg de att de var kära, i april köpte de hus i Täby. Det låter enkelt, men var långt ifrån en enkel process. Timingen kunde knappast vara värre: Micke väntade barn med sin dåvarande fru.
– Det har varit fruktansvärt jobbigt. Man kan inte göra värre saker mot andra än det vi gjorde, det går inte att försvara på något sätt, menar Åsa.
Skilsmässorna var tunga och båda tvingades de gå till domstol för att komma överens om hur vårdnaden om barnen skulle se ut.
Men ångrar sig gör de inte för ett andetag. Nu, efter fem år, är de gifta och deras kärlek starkare än någonsin.

Att bli en familj
Första gången barnen träffades presenterades Micke som Åsas kollega, en sanning med modifikation.
– Det kändes viktigt att inte trycka ner att ”här är era nya bonussyskon varsågod och svälj” i halsen på dem, utan vi ville att de skulle skapa en egen relation till varandra. Och alla fyra tjejerna blev så kära i varandra att mina tjejer grät hela vägen hem från Arlanda när Moa och Meja flög hem den där helgen.
Längtan efter ett gemensamt barn fanns också där, men föll på frågan ”var skulle bebisen bo?”.  I dag tycker de att fem barn räcker långt.
– Det blir som en flock med ungar, det är svårt att räcka till och prata med var och en. Fördelen är att de har jätteroligt ihop.
Att viktig faktor för få ihop den stora familjen är att alla barnen behandlas rättvist, de firar till exempel födelsedagar på samma sätt med lika många presenter.

Vårda kärleken
Åsa och Micke har gått igenom ett helvete för kärleks skull. Kanske är det därför de är så rädda om den i dag. De vårdar relationen genom flera heliga rutiner, en är en grundlig ”check up” var sjätte vecka.
– Vi tar en långpromenad och går igenom alla områden i livet, balansen, mentala hälsan, ekonomi, familj, vänner, jobb.
Under samtalen kryper det fram småsaker som skulle kunna växa till stora problem – men nu fångas de upp. Åsa och Micke är övertygade om att avstämningarna räddat relationen. Återigen pratar de om att våga.
– Man måste våga ifrågasätta allt. Är detta bra för oss? Kan vi göra det på något annat sätt? Att ifrågasätta leder till ständig utveckling, menar Åsa.

Dagliga samtal
Under veckorna de är ifrån varandra skypar de varje kväll – en helig timme då de ägnar sig helt åt varandra.
– Vi sitter i varsin soffa med varandra på TV-skärmen, och dricker té och pratar. Jag tror vi pratar mer med varandra än många gör.
Att de är jämställda och har huvudansvaret för varsitt hus underlättar också. Men att smälta ihop till en enda storfamilj är svårt.
– Det är det här med”egna barn och andras ungar”. Om vi levde ihop på halvtid skulle vi försöka jobba bort gränserna, men i dag blir det krystat att låtsas som om känslorna inte finns. Jag lever ju som ensamstående mamma fem dagar i veckan.

Drömmen om framtiden
I framtiden är planen att flytta ihop i Stockholm. Pendlandet fungerar bra, men när barnen växer förändras deras behov.
– Kanske blir det för slitit för barnen att fortsätta resa, då får vi hitta en ny lösning på vårt familjeliv. Vi får anpassa oss efter barnen – kanske blir det tvåveckorsperioder framöver istället för varannan-vecka-liv?
Det gäller att acceptera att livet inte är perfekt.
– Jag kommer aldrig att få bo med Micke och barnen jämt. Men jag har något som är tillräckligt bra och är lycklig i det. Det här funkar – och när det inte funkar så löser vi det. Vi har redan gjort det jobbigaste man kan göra; att lämna två fungerande familjer och dessutom en gravid fru, så vilka svårigheter som än kommer vår väg nu möter vi och hanterar, tillsammans.


3 tips till alla bonusfamiljer
•    Våga prova er fram och våga göra om de lösningar som inte funkar!
•    Våga prata med varandra om vad som funkar och inte funkar!
•    Gör kärleksrelationen till det viktigaste, den utgör grunden för hela er familj.  Fortsätt att värdera varandra och vårda kärleken!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Detta är familjen Jakobsson:
Micke med tre barnen Moa, 11, Meja, 8, och Melker, 5 i Umeå
Åsa med barnen Tuva, 11, och Vilma, 9, i Täby.

Skribent: Sofia Zetterman

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan