Drömrelation eller mardröm: Har ni ett osunt förhållande?

Drömrelation eller mardröm: Har ni ett osunt förhållande?

0
Drömprins eller mardröm? Ingen är perfekt, men hur vet man vad som är normalt? Hur vet du om er relation är osund?

Det är inte så enkelt att se om dejtingrelationen eller den redan etablerade seriösa relationen är osund. Oftast krävs det att du har varit i en riktigt bra och kärleksfull relation tidigare, så att du har något att jämföra med. Har du alltid gått från den ena destruktiva relationen till den andra är det lätt hänt att du tappat greppet om vad som faktiskt klassas som ”normalt” beteende i en relation.

Även små saker i alltför stor mängd kan vara tecken på att er relation inte är så sund som den kan vara. Ingenting är däremot svart eller vitt, vissa saker som betraktas som osunt kanske ni båda respekterar och är nöjda med, och då är det självklart inga problem. Men när du mår dåligt av relationen och känner att någonting inte står rätt till är det dags att agera. Här är några saker du bör ha i åtanke - och som du kan jämföra er relation med. Även om punkterna nedan ibland är skrivna i ni-form är det självklart inte alltid så att ni beter er likadant mot varandra, oftast är det endast en av er som står för det aktuella agerandet.

En osund relation kan bland annat bestå av det här:

 • Det förekommer psykisk eller fysisk misshandel.
 • Ni påpekar varandras brister och eventuella fel ofta, vilket lätt kan ge den påhoppade personen en känsla av att inte räcka till.
 • Relationen baseras helt eller delvis på en av parternas villkor. Alltifrån när ni ska ses, vad ni ska göra till hur det ska göras bestäms av den dominante partnern. Den andres förslag avvisas oftast. Detsamma gäller det mesta praktiska eller större ansvarsområden inom den seriösa etablerade relationen. Era åsikter är med andra ord inte jämlika.
 • Ni lyssnar dåligt på varandra och avbryter ofta varandra, samtidigt som samtalen lätt kan bli ganska egocentriska.
 • En av parternas humör styr relationen. Den andra personen är ofta på sin vakt och försöker läsa av honom/henne för att se om det är ett bra tillfälle att göra eller säga vissa saker - allt för att inte hamna i blåsväder…
 • En av er håller den andra ”inlåst” och styr dennes liv samt försöker ha ensamrätt gällande honom/henne, vilket kan resultera i att personen isoleras från sina tidigare närmsta vänner och familj.
 • En av er har hamnat i underläge då den andra kanske uttalat sagt att han/hon inte vet vad den vill med er - men fortsätter ändå relationen.
 • Det är mer regel än undantag att ni säger emot varandra och startar bråk utifrån varandras motsatta åsikter.
 • Efter gräl kommer sällan ordentliga ursäkter, ilskan avtar men egentligen reds aldrig problemet ni först började bråka om ut. Eller så får en av er alltid be om ursäkt, oavsett om det var dennes fel eller inte, på grund av att den andra parten aldrig någonsin säger förlåt. Problemen kan även ligga och bubbla länge innan de åter igen tas upp till ytan.
 • Orättvisa är ett begrepp någon, eller båda, av er förknippar med relationen. Och det blir lätt en hel del ”skitsnack” om varandra till utomstående vänner.
 • Era nära och kära har påpekat att er relation inte verkar vara särskilt hälsosam. De har givetvis inte alltid rätt, men händer detta flera gånger från olika oberoende källor bör ni ta deras åsikter i beaktning.

Alla dessa punkter måste givetvis inte stämma in för att er relation ska vara osund. Kanske har ni bara en som stämmer - men just den tär mycket på er relation. Eller så har ni massa andra destruktiva element i er relation som inte står med ovan, men er närhet har reagerat på detta och varnat er för vad de ser.

Oavsett vad, bör du veta att du alltid förtjänar rättvisa, respekt och äkta kärlek - och att du ska sträva efter att ge detsamma tillbaka. Brister det någonstans där kanske det inte är en relation värd att stanna kvar i?

karlekrelationer1

karlekrelationer2


En sund relation består bland annat av det här:

 • Det förekommer ingen psykiskt eller fysisk misshandel överhuvudtaget.
 • Ni har ingått relationen på lika villkor och för att båda uttryckt sin vilja till det. Ingen av er har blivit intvingad i något den egentligen inte vet om den vill.
 • Ni kan känna er lugna och trygga tillsammans utan rädsla för eventuella hot.
 • Båda parter respekterar och stöttar varandra till fullo oavsett vad som än sägs eller händer.
 • Ni är öppna med er kärlek och kan stå för den utåt sett.
 • Ni ljuger inte eller döljer avgörande hemligheter för varandra.
 • Ni kan se en framtid tillsammans och har ingen ”halvdan” av- och på-relation.
 • Ni är aldrig rädda för att säga emot eller att säga nej eftersom den andra parten aldrig skulle göra något mot er vilja.
 • Bådas idéer och förslag behandlas jämlikt. Det existerar inget maktförhållande er sinsemellan.
 • Ni får båda leva era egna liv vid sidan om relationen, så som att träffa vänner, kollegor och familj på egen hand utan tillåtelse.
 • Ni har i samförstånd gjort upp era egna regler för trohet och följer dessa.
 • Ni har båda rätt att ta upp ert eventuella missnöje och ett förslag på förändring av relationen utan att bli bemött med bråk eller ignorans.

Skribent: Jacqueline Joo

Namn: Jacqueline Joo.
Ålder: 27 år.
Civilstatus: Lyckligt kär i sambon David.
Gör: Driver sajten Relationsproffset.se och den populära dejtingbloggen I date Joo sedan 2009. I grunden är Jacqueline journalist men är i dag även diplomerad coach och jobbar heltid med att coacha folk i sina relationer, såväl kärleks-, vänskaps- och familjerelationer som arbetsrelaterade relationer. Hon hjälper även nätdejtande singlar att sätta upp en säljande och proffsig profil online.


Fler lästips:
Så hanterar du din svartsjuka
5 tips som lyfter din relation
Lär dig kommunicera bättre med din partner
Tio tips för att få långdistansförhållandet att fungera
Lär dig att be om ursäkt, förlåta och gå vidare 

 

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande