Workation – Kombinera jobb och semester på bästa sätt

Workation – Kombinera jobb och semester på bästa sätt

0
Workation är en trend som växt fram i takt med att vi inte är lika bundna vid att arbeta på en specifik plats. Faktum är att hela arbetslivet har luckrats upp, fler byter jobb regelbundet och allt färre stannar på ett företag hela livet.

Innan du läser vidare – du vet väl att du kan anmäla dig till BraVardag och få artiklar, tips och råd och delta i tävlingar? Anmäl dig här.

”Flextid” har fått en helt ny innebörd och dagens digitala verktyg möjliggör arbete på fler orter än där kontoret ligger, vilket kan skapa frihet i en fast anställning. I bästa fall kan du kombinera jobb och semester, flera gånger per år, som förhoppningsvis är både utvecklande och roligare än en dag på kontoret.

Så om du tycker det låter lockande att svara på mejlen från en strandbar, och om du kan tänka dig att budgetera, planera, fakturera under förmiddagarna för att spendera eftermiddagarna med att utforska en ny stad eller plats. Då kan workation (work + vacation) vara något för dig!

Det här behöver du för din workation

Det första du behöver är ett arbete som tillåter att du jobbar på distans ett par dagar eller under en längre period. Men om du har det så finns det ett par saker till som kan hjälpa dig på vägen till en skön workation.

1. Ett mobilt kontor
Det är viktigt att komma ihåg att det är en jämn balans mellan arbete och semester, så allt du behöver en arbetsdag på kontoret kommer du behöva ha tillgängligt på din nya sköna mobila arbetsplats. Vad detta innebär varierar såklart beroende på vilket typ av yrke du har, men en dator, mobil, mobilt bredband, papper, penna, laddare, noise-cancellation hörlurar (om du planerar att arbeta från ett kafé) och mobilt extrabatteri kan vara smart att packa ner. Kaffemaskin, skrivare, skrivbord och kollegor finner du på din nya arbetsplats

2. En arbetsplats med wifi
Om du ska vara borta en längre period kan det vara skönt att ta in på ett hotell eller hyra ett boende med stabilt wifi och en bra arbetsplats. Helt enkelt för att det underlättar om du kan dela upp din arbetsdag. Nytta sen nöje, som sagt.

3. Härliga “kollegor”
Gör din workation ännu roligare genom att samla några vänner på samma ställe. På så sätt flyter jobbdagen sömlöst över till en rolig semesterkväll, med fördelen att du dessutom tjänar pengar.

4. Glöm inte att uppdatera allt
Det sista du vill ska hända när du väl inkvarterat dig på din nya arbetsplats är att din dator eller mobil låser sig eller behöver uppdateras plötsligt, särskilt om du inte har access att göra det själv. Så se till att fixa med all mjukvara innan du åker.

5. Spara lösenord
Spara alla lösenord till din mjukvara på ett och samma ställe. Det gäller allt från VPN, videosamtals-klient, mail mm. Allt för att göra arbetsdagen så smidig som möjligt.

Lycka till med din workation!

Har du testat en workation?
Berätta för oss i kommentarsfälten nedan!

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande