Vill du starta företag och vara din egen chef?

DesktopImage
0
Tycker du att det låter lockande att starta företag och ha ett jobb som du kan anpassa kring din familjs rutiner? Det behöver inte stanna på dröm-stadiet…

Det kanske verkar som 'mission impossible', men fler och fler föräldrar väljer att starta egna företag när föräldraledigheten är slut. Från enmansföretag till framgångsrika företag med dussintals anställda.

Kanske är du redan tillbaka på din gamla arbetsplats men är sugen på en ny utmaning, eller så kanske föräldraledigheten håller på att ta slut. Oavsett vilket så kan det vara bra att vara sin egen chef när man vill ha en inkomst samtidigt som man vill ha mer tid med barnen. Fortsätt läsa för ett par tips och tricks på vägen.

Idén

Varje företag måste fylla någon slags funktion, vare sig det är resultatet av ett Eureka-ögonblick, ett problem som kräver en lösning eller en specifik kompetens som saknas i ditt område.

Vad vill du göra? Tänk på vad du redan har för erfarenheter som du kan bygga vidare på, och se på vänner som du beundrar - jobbar de inom något som du tycker är inspirerande?
Vad är du bra på? Är det något du är bra på som man skulle kunna bygga ett företag kring? När man är sin egen chef får man göra mycket själv, så välj något som du vet att du är bra på.
Använd dina starka sidor Om du vet vad som är din passion och vad du är bra på, men inte vad du ska göra med med kan du alltid testa:
franchising, där man tillverkar eller säljer produkter åt ett större företag; eller jobba som representant, vilket antingen innebär att man säljer produkter från hemmet som tillverkas av ett annat företag eller att man är den som företräder företaget på lokala möten.
Kan du bli bloggare? I och med internets frammarsch har man kunnat se en ökning av mamma- och pappa-bloggar. Du behöver vara bra på att skriva och ha känsla för färg och form, men ärligt talat är passion och egna erfarenheter viktigare än grammatik och stavning. Många familjeinriktade företag gillar att samarbeta med bloggare som får testa och recensera produkter, och du kan nischa bloggen precis hur du vill - kanske är mat, hälsa eller barnuppfostran ditt hjärteämne?

Utmaningarna

Att utforma sitt eget schema kanske låter som en dröm, men man möter också många utmaningar om man ska bygga upp en verksamhet - från redovisning till tidshantering. Här är ett par saker att ha i åtanke.

Funkar det med ditt liv just nu? Om det är något som du ska kunna genomföra när barnen är i skolan, eller när de har gått och lagt sig, hur troligt är det att företaget kommer lyckas? Skräddarsy dina mål därefter.
Har du råd? Vissa verksamheter, som att tillverka kläder eller sälja barnböcker, kostar pengar. När man startar ett företag kring sin hobby måste man ha pengar att spendera för att få in pengar. Dessutom måste man lägga undan pengar för hushållskostnader, skatt och avbetalning av lån.
Var ska du arbeta? Oavsett om du ska renovera gamla möbler eller vara frilansande revisor så behöver du ha en plats där du kan jobba. Om köksbordet blir din arbetsplats, kommer din arbetstid att förkortas eftersom du måste städa undan varje dag.

Lär dig mer

Erfarenhet och träning är något som verkligen ger självförtroendet en skjuts och gör det lättare att lyckas. Att gå en kurs behöver dessutom inte vara särskilt dyrt heller, och en del ställen erbjuder avlönad praktik. Dessutom måste man ju testa om något är rätt för en - volontärarbeta för företag eller organisationer inom det fält som du är intresserad av.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande