Utfryst på jobbet? Så hanterar du det

Utfryst på jobbet? Så hanterar du det

0
Ibland tar det emot att gå till jobbet. Har du däremot ångest kan det vara tecken på att man inte behandlas väl. Försök ta tag i det direkt.

Utfryst på jobbet, eller så kallad vuxenmobbning, är dessvärre vanligare än man kan tro. Enligt en färsk norsk rapport har så mycket som nio procent av alla vuxna någon gång upplevt att de blivit mobbade på jobbet.

Men ha förtröstan. Det finns mycket du kan göra själv - och även få hjälp med - i fall du drabbats.

Isabel Hoas Gustafson är legitimerad psykolog och psykoterapeut, inriktad mot arbetsplatsproblematik. Här är hennes bästa tips och råd:

Var lyhörd

Den som utsätts för utfrysning eller mobbning lurar ofta sig själv i början, genom att tänka att ”det är så här det ska vara” eller ”det är mig det är fel på”. Men det är inte meningen att du ska må dåligt på jobbet! Så känner du ihållande olust och nedstämdhet, ofta hamnar i konflikter eller sjukskriver dig mer än vanligt så kan det bero på att du har drabbats av en depression - som i sin tur beror på händelser på jobbet. Försök spåra dessa och var lyhörd för fortsatta tecken på att något är fel. Ibland är det väldigt uppenbart, ibland lite mer subtilt.

Agera snabbt

Säg ifrån direkt till den som behandlar dig illa. Tänk på att trovärdigheten minskar ju längre tiden går efter det inträffade.

Beskriv bara sakligt hur du upplever situationen och fråga om det ligger någonting i det. Det ger den andre en chans att tänka till, utan att känna sig påhoppad.

Var konkret

Ju tydligare du kan beskriva dina upplevelser för den som du tycker behandlat dig illa, desto bättre. Det kan vara allt ifrån exempel på tillfällen där du upplevt att alla tystnat när du kommit in i fikarummet, till att du hört nedsättande kommentarer om dig. Det kan även handla om information eller inbjudningar som du inte fått ta del av.

Gå till chefen

Om det inte hjälper att prata direkt med den eller dem som utsätter dig, vänd dig till din chef. Det kan du förstås också börja med att göra, om det känns lättare än att konfrontera motparten direkt.

Chefen har alltid ett ansvar för att utreda sådana här saker och för att du även får det stöd som behövs under utredningstiden. Det kan vara samtalshjälp eller mer konkret, fackligt stöd.

Ta extern hjälp

Om du upplever att det är din chef som mobbar dig, vänd dig till företagshälsovården eller till ditt fackförbund. Det kan du förstås också göra om det gäller kollegorna, i fall det känns som ett lättare alternativ än att behöva prata med dem eller chefen själv först.

Då hjälper de dig att dra igång processen. En kartläggning görs, där både du och andra inblandade parter får komma till tals.

Om en kollega mobbas

Om du misstänker att en kollega utsätts för utfrysning eller ren mobbning - agera, men gå varligt fram. Och skvallra aldrig för någon annan! Vänd dig direkt till personen som verkar utsatt och fråga hur det är. Ibland kan ensamhet vara självvald, men oavsett vilket gör du aldrig fel när du bekräftar någon. Samma sak i fall du hör att någon tilltalas kränkande. Fråga då i fall personen blev ledsen och om det finns något du kan göra för att hjälpa. Tänk på att även den som ser, men tiger, deltar i mobbning.


Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Fler lästips:
Dags att byta jobb? - 5 tydliga tecken
Arbetslös men inte värdelös

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande