Dags att byta jobb? – 5 tydliga tecken

Dags att byta jobb? – 5 tydliga tecken

0
Känner du dig uttråkad, förbisedd eller missnöjd på jobbet? Då kanske det är dags för dig att se dig om efter något nytt.

Kan du inte bärga dig tills dagen då du säger upp dig? Om du känner igen dig i någon av följande punkter har du förmodligen redan all motivation du behöver för att göra något åt din situation.

1. Du lär dig inget nytt
Med dagens kunskapsföretag krävs det att du ser entreprenörsmässigt på din karriär. Att fastna i gamla vanor och inte utvecklas på jobbet kan jämföras med ett företag som förväntas kunna hålla sig kvar på marknaden utan att förnya sina produkter eller tjänster. Tänk efter vad du har lärt dig på din nuvarande position. Om du redan har diskuterat möjligheten att utvidga din roll med din chef och är övertygad om att det inte finns några fler sätt att utvecklas på är det dags att uppdatera CV:t och börja leta nytt jobb.

2. Dina värderingar stämmer inte överrens med din arbetsgivares och dina kunders
Om du hela tiden skjuter upp saker och ting, inte når dina arbetsmål eller förstör för dig själv i arbetet kan detta bero på att dina arbetsuppgifter krockar med dina värderingar. En övertygad vegan som har som jobb att marknadsföra en köttprodukt, eller en nyutexaminerad reklamare som uppmuntras att lova mer än hon vet att företaget kan hålla är två exempel på arbetstagare som kan känna sig obekväma i sin arbetsroll.

Ju längre du stannar på ett jobb där du måste kompromissa med dina kärnvärderingar, desto sämre kommer du att trivas. Lyssna på din intuition. Om du tänker över vilka aspekter av ditt nuvarande arbete som krockar med dina egna värderingar är det lättera att göra ett bättre val när du väljer din nästa arbetsgivare.

3. Du känner dig fysiskt och mentalt utmattad
Detta är ett tydligt tecken på att ditt välmående i stort tar skada. Sök först handledning och rådgivning, och om du inte kan påverka de saker i din omgivning som är orsaken till att du är trött är det dags att ta steget mot en bättre arbetsframtid.
Gör upp en övergripande plan för din karriär, dina matvanor, motionsvanor, fritidsintressen och din roll som förälder och partner. Att ta snabba beslut som löser problem på jobbet kan lätt skapa stress inom något annat område, och det är inte särskilt smart i längden. Dessa symptom kan vara tecken på utbrändhet, som gör dig mer mottaglig för sjukdomar. Och om du slutar på ett jobb som får dig att känna dig utmattad och inser att det inte är så lätt att hitta ett nytt jobb där du tjänar lika bra, kommer detta att skapa ytterligare stress och känslomässig påfrestning och påverka din livsstil.

4. Du känner dig förbisedd
Om du stannar kvar i en arbetssituation där din befordran ständigt blir förbisedd kommer ditt självförtroende och din självkänsla att ta stryk. Låt dig inte nedslås och stanna inte kvar på ett arbete utan befordringsmöjligheter. Försök istället förstå varför det blir som det blir och på så sätt lära dig mer om dig själv. Det kan vara en bra hjälp att få feedback från din chef, beroende på vilken relation ni har. Annars kan du prata med kollegor och vänner du litar på och fråga dem vilka egenskaper de uppskattar och värdesätter hos dig. Damma sedan av ditt CV med en positiv inställning till dig själv och dina styrkor och börja leta efter ett nytt jobb och nya karriärmöjligheter.

5. Du tänker bara på ditt intresse
Om du arbetar som revisor men tillbringar all din tid med att fantisera om delikatessbutiken du vill öppna eller bröllopsklänningarna du vill sy finns det stor chans att du har hittat din riktiga passion. Grattis till det! Men om du dagdrömmer och fantiserar hela arbetsdagarna bör du fråga dig själv om du skapar mervärde för din nuvarande arbetsgivare och om ditt beteende är riktigt och rättvist. Kanske är det dags att vara tacksam över att du har hittat din passion och ta nästa praktiska steg mot att skapa en framtid där du kan försörja dig på den.
Men glöm samtidigt inte bort att vara realistisk. Även om drömmar är en central del av många framgångsrika affärsverksamheter krävs det mycket strategiskt tänkande och planering för att byta karriär och starta upp något eget. Prata med någon du kan lita på och utforska dina möjligheter.

0

Lägg till en kommentar

Vi tror att du kommer att tycka om

Cookiemedgivande