Talets makt

Talets makt

Den som härskar över språket har makten i samhället. Så är det idag och så har det varit i tusentals år. Aristoteles kallade retoriken ”läran och konsten att övertyga”. Idag ser vi ett nyvaknat intresse för retorik och språket blir allt viktigare som verktyg både på jobbet och privat. Men hur gör man för att ta makten över sitt eget språk? Vilka knep kan man ta till för att få andra att lyssna?


Det är en demokratisk rättighet att bli lyssnad på. Gott så, men riktigt så självklart är det naturligtvis inte att få folk att lyssna på en. Ingen föds till en briljant talare, det är något man blir genom träning. Och då handlar det inte bara om att hålla intagande tal på festliga högtider, lika mycket handlar det om att få folk att lyssna i det vardagliga livet. Men hur gör man? Vilka knep kan man ta till för att det man säger ska få mer tyngd, låta mer intressant och kännas övertygande? Vi har samlat ihop de bästa tipsen från några namnkunniga talarexperter.

1. Använd stämbanden som ditt instrument. Elaine Eksvärd är en av Sveriges mest välkända retorikkonsulter. Hon menar att man kan använda rösten för att skapa olika känslor, både hos talaren och hos åhörarna. Det är viktigt att man ändrar känslolägen. Att betona olika ord i en mening kan få en mening att betyda olika saker. Även kroppsspråket är viktigt, det styr röstläget. Om du till exempel sänker huvudet samtidigt som du betonar ett ord känns det viktigt, du låter bestämd och säker på din sak.

2. Använd dig av pauser. Nina Buchaus är föreläsare med inriktning mot retorik och kommunikation. Hon pratar mycket om vikten av pauser. Barak Obama är en av de vältaliga ledare som använder pauser på ett effektivt sätt. Frankrikes före detta president Charles de Gaulle sa en gång att ”Ingenting höjer auktoriteten såsom tystnad”. Det finns en drivkraft i pausen som får publiken att undra vad som ska hända härnäst. För att vi ska få in all information i våra huvuden måste vi få pauser. Pauser leder till mer pondus, nyfikenhet från publiken och tydlighet.

3. Argumentera enligt argumentationsmodellen. Retorikern och språkkonsulten Barbro Fällman bygger sin argumentation på en modell i sju steg: 1. Inledning, som får åhörarna att bli intresserade av det du pratar om. 2. Fakta, som visar att du är trovärdig och påläst. 3. Motargument, du presenterar själv motpartens tänkbara argument. 4. Dina sakargument. 5. Lösning. 6. Konsekvens, en positiv konsekvens som din lösning ger upphov till. 7. Avslutning, som gärna har något med inledningen att göra.

4. Tala från hjärtat. Gustav Fridolin är Miljöpartiets språkrör. Han menar att om argumenten känns i hjärtat är det lättare att få ut budskapet. Rösten är också oerhört viktig, den ska fylla rummet man talar i.

5. Var ärlig och naturlig. Olle Carlsson är präst och författare och arbetar med rösten och språket varje dag i sitt yrke. Han säger att det gäller att verkligen förstå sina texter och öva på att förmedla innehållet till andra. Olle Carlssons tre bästa retoriska tips är: 1. Var ärlig. Spela inte. Säg det som texten väcker hos dig. 2. Var naturlig. Låt som dig själv, inte som någon annan. 3. Övning ger färdighet. Våga öva, framför spegeln, framför din partner eller dina vänner.


Skribent: Karolina Modig

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan