ThinkstockPhotos-SB10053102E-001

Sommartvätten: 6 sätt att sänka kostnaderna

Upptäck hur du kan tackla sommarens tvättberg och samtidigt sänka kostnaderna för el och vatten.


Oavsett om du tänker stanna hemma eller åka bort med familjen kan du tycka att tvättmaskinen går dygnet runt när barnen har sommarlov. Fräscha kläder, lakan och handdukar är nödvändiga men de behöver inte ge upphov till fler kostnader. Med de här praktiska tipsen från våra experter kommer du till och med att kunna spara lite pengar.

Tänk kallt

Elräkningen blir högre när temperaturen på vattnet ökar, så om kläderna inte är jättesmutsiga kan det räcka med att tvätta i 30 grader eller lägre. Med ett bra tvättmedel som kan alla fläckar släppa och kläderna luktar dessutom gott efteråt.

Tänk nytt, använd gammalt

Solkräm och klor kan göra att vita kläder inte ser så roliga ut längre. Men innan du rusar ut och köper nya kan du prova Ariel för att ge förra sommarens vita favoriter en ny chans. Tvättmedlet är särskilt formulerat för att ge en fantastisk rengöring varje gång genom att lyfta intorkade fläckar och lossa greppet på smutsen.

Tänk sol och vind

Nu när de varmare månaderna är här kan du hänga kläderna till tork utomhus istället för att torktumla dem (om du har plats utomhus förstås!) Att stänga av torktumlaren ett tag är ett bra sätt att få ner elkostnaderna. Torkningen kan ta lite längre tid, men den friska luften kommer att göra underverk med dina kläder och du kan till och med hitta plagg som inte behöver strykas efter att ha hängt snyggt på tvättlinan.

Om du måste använda torktumlaren kan du först skaka ut de våta kläderna helt innan du stoppar in dem. Det här hjälper till så att mer varmluft kan komma åt tyget och få tvätten att torka snabbare. Ett annat bra tips för att slippa hänga så mycket inne vid strykbrädan är att ta ur tvätten innan den är helt torr. Det går mycket lättare att släta ut skrynklig tvätt när den fortfarande är lite fuktig.

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Beställ hem ett gratis doseringsmått!

Endast en beställning per år

Valt varuprov
Avmarkera varuprov
Varuprov redan beställt

Tänk fullt

Försök vänta med tvätten tills du kan köra en full maskin. En rejält full maskin förbrukar mindre vatten och energi per klädesplagg.

Tänk så kort som möjligt

De flesta tvättmaskiner har massor med olika tvättprogram. Försök att använda det program som tar kortast tid (såvida du inte måste ta hand om knattelagets leriga dräkter förstås). Förutom att minska slitaget på tygerna, hjälper det också till med att minska el- och vattenförbrukningen.

Tänk underhåll

Med tiden sker avlagring av tvål, sköljmedel och smuts i tvättmaskinen och i slangarna. Om detta inte tas bort regelbundet måste din tvättmaskin jobba mycket mer (vilket innebär högre vatten- och elräkningar) och den kan till och med börja lukta mögel. Att använda soda kristaller är ett bra sätt att göra rent tvättrumman, få bort dålig lukt och spola bort bakterier. Lägg bara 300 g i trumman när den är tom och kör det längsta och varmaste programmet.

Har du några sommartvätt-tips? Skicka dem i så fall gärna till oss!

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Att köra en rengöring av tvättmaskinen är enklare än göra rent i torktumlaren. Har ni några tips på det?

  • Rapportera det här
Vinnare