Så peppar du dig själv att börja arbeta efter semestern

Så peppar du dig själv att börja arbeta efter semestern

Vi har njutit av deckare i solstolen, långa frukostar och ljumma sommarkvällar. Men snart är det dags att kavla upp ärmarna på jobbet igen, något som kan skapa stress och depp. Såhär överlever du!


Efter ett skönt och avkopplande sommarlov är det många av oss som får en klump i magen när tanken på att vi snart kommer befinna oss innanför jobbets fyra väggar dyker upp. Efter-semestern-stress är väldigt vanligt och kan skapa oro även under semestern eftersom nedräkningen till jobb ofta börjar när vi borde slappa under ett parasoll. Bra Vardag pratade med den leg. psykologen Eva Rusz som berättar att vi måste jobba med motivationen för att känna glädje inför den stundande jobbhösten. 

– Jag har arbetat mycket med aktiva idrottsmän som måste öva sig för att inte stressa upp sig inför kommande tävlingar, så istället för att vara passiv och tänka ”det blir som det blir” ska du försöka motivera dig själv och se jobbet i höst som en utmaning.

Tänker du på allt trist som hör jobbet till när du ligger där i hängmattan och försöker peppa dig själv? Eva berättar att vi måste se ljusglimtarna. 

– Motivationen kommer utifrån hur vi tolkar situationen, känns den möjlig eller omöjlig. Försök peppa dig själv och tänk att i höst ska jag lära mig det här och det här istället för att deppa ihop.

Enligt Eva ligger problemet i att många av oss bara planerar vår semester för ett år i taget vilket gör att vi kan känna oss deprimerade, särskilt om semestern regnat bort eller inte blev som vi tänkt.

– Det bästa man kan göra är att inte deppa ihop och istället spotta i nävarna och börja planera nästa års semester. Jag tycker till och med att man kan planera 4-5 år i förväg, då blir det mer långsiktigt och vi kan sätta olika delmål. Ofta är det inte själva resan utan drömmandet och planerandet som håller oss igång, tipsar hon. 

Evas tips!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

3 tips från Eva Rusz att tänka på när du kommer tillbaka från semestern.

– Njut av guldkornen och tänk tillbaka på vad det var du tyckte var så bra. Fundera på hur du kan använda dig av minnena och vilka tankar det väcker. Bli vän med det som passerat och använd dig av det för att göra något konstruktivt.

– Det finns så mycket roligt man kan göra, för även om semestern är slut så betyder det inte att allt det roliga är slut. Gör saker som ger dig en touch av frihetskänsla eller något annat som gjorde semestern så fantastisk.

– Planera för nästa semester. Tänk både i möjliga och omöjliga projekt. Allt måste faktiskt inte bli av.

 

Skribent: Jenny Thorell

Fler lästips:
Fynda på nätet
Arbetslös men inte värdelös

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan