Planera din arbetstid på bästa sätt

Planera din arbetstid på bästa sätt

Planera dina arbetsuppgifter hemma och på jobbet för att få mer tid över till annat.


Här får du några tips på hur du kan göra för att få bättre struktur i vardagen – oavsett om du är anställd (heltid eller deltid) eller arbetar hemma, och känner att tiden inte räcker till.

1. Hur mycket tid har du egentligen? Genom att gå igenom din dag timme för timme är det lättare att räkna ut hur lång tid du har på dig för varje arbetsuppgift.

2. Skapa en bra arbetsmiljö. Det är viktigt med en bekväm arbetsplats där du kan jobba ostört. (En del människor har t.ex. lättare att koncentrera sig när de lyssnar på musik.)

3. Gör en lista över alla dina arbetsuppgifter. Det är skönt att kunna bocka av saker från listan och du får mer gjort om du gör en sak i taget.

4. Skjut inte upp jobbiga saker. Förmiddagen, då du har som mest energi, är den bästa tiden att ta itu med svåra och jobbiga arbetsuppgifter! Om du vet med dig att du undviker en svår uppgift, prata med någon för att sätta problemet i sitt sammanhang. Genom att ständigt skjuta upp saker som känns jobbiga riskerar du att få sämre självförtroende även inför sådant som du egentligen är bra på.

5. Lova inte för mycket. Om du redan har mycket att göra, ta inte på dig fler uppgifter som du ändå inte kommer att hinna med. Det gör dig bara ännu mer stressad. Föreslå i stället en kompromiss, t.ex. ”Jag kan göra rapporten, men inte tills i morgon”. Det ger ett mer positivt intryck än att säga nej eller missa en deadline.

6. Avsätt minst en timme om dagen till att enbart fokusera på dina arbetsuppgifter – och stäng då av telefonen och mailen.

7. Identifiera störningsmoment. Samtal med arbetskamrater, kafferaster, e-post. Planera in speciella tider för dessa aktiviteter, så att du slipper bli störd i onödan.

Tips
Drick vatten – en bra vätskebalans gör det lättare att koncentrera sig. Det är också viktigt att äta regelbundet.  
Om du känner att din arbetsdag blir splittrad om du exempelvis behöver åka till banken, försök i stället att avsätta en viss dag i veckan för denna typ av ärenden.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!