Nå dina karriärdrömmar med hjälp av en mentor

Nå dina karriärdrömmar med hjälp av en mentor

Ensam är stark sägs det, men det gäller inte i karriärsammanhang. Med hjälp av ditt sociala nätverk kan du nå mycket längre än om du på egen hand, utan några kontakter, vill uppnå dina karriärmål. En person som kan visa vara ovärderlig – både som kontakt och vägledare – är en mentor.


Bra vardag har träffat tre kvinnor som alla har skaffat sig en mentor som stöd och bollplank i arbetssammanhang.

Vad är en mentor?

Mentorn är en ibland äldre, men framför allt mer erfaren person som på olika sätt kan guida och inspirera dig. Vad en mentor kan hjälpa dig med, och hur du går till väga för att hitta en, skriver Camilla Björkman och Ulrika Ek mer om i sin nyutkomna bok Powerprincipen – framgångsformeln som lyfter din karriär (Norstedts Förlag). ”Kompisar och familjen i all ära. Ibland kan man behöva en utomstående som ser på dig och din karriär med nya ögon.”
– Mentorn har gett mig ett nätverk av människor jag aldrig skulle ha träffats annars, berättar Irene Lundin som arbetar som chef inom den offentliga sektorn. Hon menar att man inte ska underskatta hur mycket ett nätverk kan hjälpa en i karriären.
– Mentorn bjöd in mig på möten jag annars inte skulle ha haft tillgång till, vilket i sin tur gav mig ett eget nätverk.

Camilla Björkman, en av författarna till Powerprincipen och egenföretagare i tidningsbranschen, håller med:
– Min mentor har hjälpt mig otroligt mycket. Han har fungerat både som bollplank och rådgivare och varit ovärderlig i min roll som egenföretagare och journalist.

För Jennie Zetterström, pressekreterare vid Unionen, har kontakten med mentorn lett till nya insikter. – Yrkeslivet handlar om val, menar hon. Hur jag vill att mitt arbete ska se ut och vad jag gör för att det ska bli så.
Hon poängterar att det är viktigt att ha realistiska förväntningar på mentorn, det är en person som delar med sig av sina erfarenheter och sin person men man kan inte förvänta sig att mentorn ska coacha en till ett nytt jobb.

Hur hittar man en mentor?

Antingen kan man fråga någon i bekantskapskretsen som man tycker är en förebild karriärmässigt, eller så kan man kontakta en person som man har läst om eller hört talas om på något annat sätt. I boken Powerprincipen tipsar Ulrika Ek och Camilla Björkman om hur man går till väga för att kontakta en mentor.
Själv träffade Camilla Björkman sin mentor Anders Andersson på ett bokmingel. Då hade hon redan läst hans tidning Driva Eget och blivit inspirerad att ta steget till att starta eget företag. Hon började skriva för tidningen och så småningom blev han hennes mentor utan att de pratade om det till en början.
Inte heller för Irene Lundin var det uttalat att hennes dåvarande chef blev hennes mentor, det föll sig bara naturligt när han var hennes chef och fortsatte automatiskt efter att hon hade slutat arbeta för honom.
Ett annat sätt att hitta en mentor är att kontakta ett företag som parar ihop mentorer med aspiranter. Det gjorde Jennie Zetterström.
– Jag hittade min mentor genom Ledarinstitutet. Jag har en överenskommelse med min chef om att få en mentor som en del av min kompetensutveckling. Min arbetsgivare har dels betalat en avgift för matchningen, dels en klumpsumma till mentorn.

Hur ofta ska man ses och vad ska man göra på träffarna?

Hur ofta man behöver träffa mentorn är självklart individuellt. Under en viss period kan man behöva mer stöd, medan man vid andra skeden i karriären kanske bara behöver dryfta enstaka frågor.

Irene Lundin träffar sin mentor vid behov.
– Då vi fortfarande arbetar på samma arbetsplats är det lätt att ringa och höra om han har tid att bolla en del frågor. Vi pratar om saker som jag upplever som svåra att hantera i mitt ledarskap. Med sin långa erfarenhet kan han hjälpa mig att försöka se det från en annan synvinkel.

Eftersom Camilla Björkman har sin uppdragsgivare som mentor träffas de regelbundet på Driva Egets redaktionsmöten, men de brukar även ses och äta lunch och bolla idéer ungefär en gång i månaden.
– Jag brukar se till att ha med mig ett gäng frågor som jag vill ha svar på. Till exempel angående olika jobb eller projekt som jag håller på med, och så pratar vi om dem.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Att ha en mentor som inte är en kollega tycker däremot Jennie Zetterström är en fördel:
– Det är värdefullt att få prata om arbetslivet med en erfaren person som samtidigt inte är påverkad av relationerna och intrigerna på jobbet.

Låt mentorn hjälpa dig till drömjobbet

Alla tre kvinnor som Bra vardag har träffat lyfter fram mentorns kontaktnät som en ovärderlig väg till framtida jobb.
– Jag vet att min mentor har pratat gott om mig i många kretsar där jag annars inte skulle vara så känd, berättar Irene Lundin. Dessutom har han gjort så att jag har vågat söka tjänster som jag annars skulle ha tvekat inför att söka.

Camilla Björkmans mentor Anders Andersson har tipsat om henne i olika sammanhang, vilket har lett till fler frilansuppdrag för hennes del.
– Men framför allt kan jag referera till honom i olika sammanhang, både när jag skaffar nya uppdrag och när jag är ute på något event. Många känner till honom i tidningsvärlden så det har öppnat många dörrar för mig, säger hon.

Tips för dig som funderar på att skaffa dig en mentor

– Sätt igång, säger Jennie Zetterström. Att ha en mentor är ett jättebra sätt att reflektera över arbetslivet på ett seriöst sätt som man aldrig riktigt kan göra med vänner eller kolleger.

Irene Lundin understryker att personkemin betyder mer än meriter, det är viktigt att känna att du har förtroende för din mentor. Har du det kan mentorn vara en fantastisk möjlighet för dig att ha en person som lyssnar till hundra procent på dig och dina funderingar och som dessutom kan stötta dig att hantera problem på ett bra sätt.

Camilla Björkman tipsar mer konkret:

– Skriv ett trevligt och välformulerat mejl där du berättar att du beundrar personen i fråga. Bre gärna på – en person som funderar på att ta sig tid att bli mentor måste verkligen få känna din entusiasm. Fundera sedan ut tre frågeställningar inför varje mentorsmöte som du vill ha svar på. Mentorn kanske inte vet vad han eller hon ska säga och då är det bra att du är drivande och ställer frågor.


Skribent Karolina Ek

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan