Höj din lön i år!

Höj din lön i år!

Snart är det dags för löneförhandling och din årliga chans att visa vad du går för. Nu äntligen ska du få vad du förtjänar.


Men för att lyckas med detta krävs en hel del förberedelser – och en stor portion ödmjuk kaxighet. För det handlar om att framhålla dig själv och dina förtjänster. Konkret lyfta fram vad du gjort det gångna året – och vad du kan bidra med under året som kommer.
– Löneförhandlingen ska ses som en del av en större process, betonar Martin Bliman, personalchef på Familjebostäder AB, varvid det är särskilt viktigt att lyfta fram det gångna årets prestationer.


Glöm inte vad du bidragit till för att nå företagets mål.

– Det är nämligen viktigt att visa att du inte bara gör det som krävs, eftersom det är inom utrymmet för den individuella lönesättningen som du kan påverka din situation. Allt annat är oftast reglerat i gällande kollektivavtal, berättar Martin.


Var väl förberedd

A och O för att kunna styra förhandlingen dit du vill är att vara väl förberedd. Och det handlar både om intrycket du ger och vad du säger.
– Öva gärna hemma eller inför någon du känner förtroende för, tipsar Martin.

När det gäller vad du ska säga, så föreslår Martin att du punktar ner ett antal sakliga huvudargument till varför du bör få högre lön, som man sedan konsekvent kan återkomma till under hela samtalet. På så sätt minskar risken att du frångår ämnet eller glider in på något annat ämne.
– Tänk också på att det finns annat än själva lönen att förhandla om, som olika löneförmåner. Bra pensionsvillkor eller kompensation vid föräldraledigheter kan vara minst lika betydelsefullt!

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


Viktigt med bra ingångslön

För den som ska börja på ett nytt jobb gäller ungefär samma förutsättningar inför och under en löneförhandling som för den redan anställde. Här är det dock extra viktigt att framhäva sig själv och vad man kan bidra med. Man bör därför noggrant tänka igenom vilka styrkor man har och inte vara rädd för att verkligen belysa dessa.
– Särskilt kvinnor måste bli bättre på att våga visa vad de kan och inte ständigt förringa sig själva och sina prestationer, säger Maria Mattsson, karriärcoach på bemanningsföretaget Manpower. Hon uppmanar till en rejäl dos ödmjuk kaxighet – eftersom det är av största vikt att komma in på en bra ingångslön. Det är mycket svårare (men inte omöjligt) att komma i kapp senare.


Ta kommandot över samtalet, redan från början

– Börja med att berätta hur du har tänkt och kom själv med förslag på rimlig lön. Den får gärna vara väl tilltagen, eftersom du måste räkna med att arbetsgivaren säkerligen prutar, berättar Maria. Hon menar också att en långsiktig löneplanering är oerhört avgörande. Du bör tänka igenom var du vill ligga om ungefär tre år och ha små delmål fram till dess.

Våga fråga!
Martin och Maria är överrens om vad man absolut inte ska göra eller säga vid en löneförhandling. Först och främst ska man aldrig vara privat. Att argumentera för högre lön, för att man har ett dyrt boende är till exempel inte så smart. Inte heller att jämföra sig med andra på företaget.
– Om du tycker att du får orättvist betalt, hänvisa hellre till branschstatistik och fackliga rekommendationer, understryker Maria.

Ett universalknep i alla slags löneförhandlingar är att helt enkelt vara rakt på sak.
– Var inte rädd för att fråga chefen vad som krävs för att du ska få upp din lön! avslutar Martin.

Eva-Lotta Sigurdh

Läs mer:
Lär dig att förlåta, be om ursäkt och gå vidare
Så hanterar du mitt i livet-krisenBekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan