Briljera på jobbintervjun

Briljera på jobbintervjun

Självsäker och välklädd, positiv och engagerad. Ja, det är mycket att tänka på för att ge bästa möjliga intryck på jobbintervjun. Här är några av rekryteringskonsultens bästa tips och råd för hur du ökar dina chanser att få drömjobbet.


– Först och främst bör du vara väl förberedd. Arbetet innan ni träffas är precis lika viktigt som hur du sedan beter dig under själva intervjun, betonar Jonas Mauritzson, rekryteringskonsult på Hammer & Hanborg som träffat många förväntansfulla arbetssökande.

Han har genom åren mött kandidater som inte lyckats särskilt väl i samband med anställningsintervju, något de kunde ha undvikit genom att förbereda sig bättre.

– En del riskerar att gå miste om drömjobbet för att de helt enkelt inte lyckas berätta vad de gjort och vad de kan, säger Jonas. Och kompetensen är det som arbetsgivaren tittar mest på! Eller så pratar de på för mycket om sig själva i sin iver att berätta allt. Risken är då istället att de blir otydliga.

Så därför, gör i stället så här, tipsar han:

1. Före intervjun

 • För att du ska få komma på anställningsintervju krävs att du fångar intresset för din person och dina kunskaper redan i det personliga brevet. Läs igenom annonsen noggrant och se vad som passar in på dig. Fokusera på detta och förklara kortfattat och tydligt på vilka sätt du svarar upp mot de efterfrågade kraven.
 • Läs på ordentligt om organisationen och företaget, både för att visa att du har koll och för att ta reda på om det här verkligen är rätt jobb för dig. Delar du till exempel företagets värderingar? Om inte, sök dig vidare.
 • Fundera ordentligt igenom (den oundvikliga) frågan om varför de ska välja just dig. Även om du nämnt det i ditt personliga brev, kommer du säkert att behöva utveckla det under intervjun.
 • Klädseln: Var hel och ren och håll en ganska nedtonad profil. Det är ju du som person och inte dina kläder som ska göra intryck. Det viktigaste är att du känner dig trygg och bekväm med det du har på dig.
 • Rök inte precis innan intervjun eller ha för stark parfym på dig. Det tar uppmärksamheten från dig som person.


2. Under intervjun

 • Svara på de frågor du får – och inga andra! Och gör det tydligt, kort och koncist. Var särskilt observant på dig själv om du får frågan ”vem är du?” Här finns risk att bli för långrandig. Var hellre för kort och öppna för fler frågor från den som intervjuar.
 • Visa att du är intresserad, engagerad och entusiastisk. Och att du har ett ärligt intresse för jobbet. Men spela inte över!
 • Var ärlig. Om du till exempel slutade på ditt förra jobb på grund av en konflikt, berätta det. Men lyft fram det positiva som kom ut av det; vad du lärde dig av konflikten och hur du tog dig ur den.
 • Tänk i förväg igenom tydliga exempel på vad du konkret har åstadkommit i dina tidigare jobb. På vilket sätt har dina egna insatser lett till resultat för företaget? Kanske har du varit med om att ta fram en produkt som blev så uppskattad att den bidrog till ökade försäljningssiffror? Eller kanske har du blivit vald till ”bästa läraren” i den årliga enkäten bland eleverna på kommunens skolor?
Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem


3. Vanliga intervjufrågor

 • Varför söker du jobbet?
 • Varför slutade du på ditt förra jobb?
 • Berätta om dig själv.
 • Vad kan du?
 • Vad har du åstadkommit på dina tidigare jobb?
 • Varför skulle just du passa bäst för det här jobbet?


Så, nu är det bara att kavla upp ärmarna och stolt och förväntansfull ge din kanske blivande arbetsgivare ett fast handslag och låta intervjun börja.

– Och är du lite nervös, så gör det inget. Det har de flesta arbetsgivare stor förståelse för, lugnar Jonas Mauritzson avslutningsvis.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan