Bli en bättre ledare genom glädje

Bli en bättre ledare genom glädje

Vill du bli en bättre chef och få fram det bästa ur dina medarbetare? Använd glädjen för att nå framgång. Hitta ditt personliga ledarskap genom att vara dig själv och bjuda på dig själv.


Hur ska man bli en bra ledare? Det är lätt att drunkna i havet av ledarskapsböcker fyllda med strategier och information. Det är klart att det är viktigt att lära sig grunderna inom ledarskap, men risken finns att man letar efter den perfekta lösningen. Pontus Bodelsson, författare till boken “Management by Glädje”, tror på det personliga ledarskapet.
– Risken med att följa böckerna är att man tar på sig chefskostym istället för att hitta det där personliga ledarskapet som man faktiskt har inom sig. Den egna personliga ledarskapsstilen går aldrig att fånga ens i den mest ambitiösa ledarskapslitteratur, säger Pontus Bodelsson.

Pippi Långstrump och schimpanser in i styrelserummen
Vad har Arne Næss, en flock med schimpanser och Pippi Långstrump gemensamt? Jo, de vet att glädje och motivation ger bättre resultat. Hos schimpanserna är det inte bara största alfahannen som får vara ledare utan även de flockmedlemmar som är lite mer måna om att klia pälsen och plocka loppor på de andra i flocken. Pippi Långstrump tycker inte att det är så roligt skura köksgolvet. Men med gästerna på väg blir det viktigt att få rent och med skurborstar på fötterna blir det roligare.
– I Pippi Långstrump finns en dimension bortom de käcka färgglada bilderna och den roliga tjejen. Där finns drivkraft, motivation och glädje i kombination. Tre otroligt viktiga parametrar är lust, utveckling och meningsfullhet. Pippi är lustfylld och skapar mening i det hon gör, hon utvecklas hela tiden som människa och klarar sig själv, säger Pontus Bodelsson.

Glädje ger kraft

Enligt filosofen Arne Næss står vi ut med ganska mycket lidande så länge vi brinner för det vi gör. Om vi har lust och mening i arbetet och är motiverade kan vi alltså orka mer.
– Men vi kan inte begära eller kommendera fram kreativitet. Vi måste skapa ett klimat och en kultur där det uppstår – det är en mosaik som kan byggas med ett ledarskap genom glädje, säger Pontus Bodelsson.

Glädje ger resultat
Tyvärr glöms glädjen i ledarskapet ofta bort inom företagsvärlden. Det läggs mycket energi på att rekrytera rätt personal, men hur mycket inspireras och entusiasmeras de anställda? I styrelserummen diskuteras det som kan mätas i siffror. Globala studier med 90 000 intervjuer visar tydliga samband mellan entusiastiska inspirerade medarbetare och bättre ekonomiska resultat. Men det är bara var femte person som är beredd att göra det där lilla extra på jobbet. Det finns alltså stor potential i att öka glädjen på jobbet.
– Det är klart att det är mycket trevligare och roligare både för chefen och medarbetarna, men det är också en rationell väg att nå ökad effektivitet genom inspiration och entusiasm, säger Pontus Bodelsson.

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bjud på dig själv
Men hur hittar du glädjen i ditt ledarskap? I grund och botten handlar det om att inte ta sig själv på för stort allvar och att våga bjuda på sig själv. Ingen människa är perfekt och det gäller att våga erkänna det.
– Du måste gräva i dig själv för att hitta ett inspirerande ledarskap. Det är oerhört många som tittar på andra och går in i en roll. Det är viktigt att bejaka sig själv och våga visa sina svagheter. Jag kan utgå från mig själv när jag för ett antal år sedan fick mitt första VD-jobb. Jag trodde att jag skulle kunna allt och jag såg framför allt inte mig själv med den distansen som en sund ledare bör göra, säger Pontus Bodelsson.
Ett empatiskt ledarskap är viktigt och är något som kan komma naturligt ur oss, anser Pontus Bodelsson.
– Tveka inte att visa både tuffhet och empati. Det är viktigt att ha en balans mellan empati för medarbetare och att ha en passion för att driva företaget i den riktning det gäller, säger Pontus Bodelsson.

Använd humor på rätt sätt
Pontus Bodelsson gör skillnad på att skapa glädje i jobbet och att bara skämta. I TV-serien “the Office” försöker chefen sprida glädje, men lyckas istället sprida dålig stämning.
– Han kör rakt i diket av det enkla skälet att han inte har etablerat någon förtroendefull stämning. Ledarskap med humor utan ett etablerat förtroende skapar ett ledarskap på bekostnad av en annan människa istället för att man bjuder på sig själv, säger Pontus Bodelsson.


Pontus Bodelsson har varit VD sedan 1998, bland annat för Nationalencyklopedin och numera för Helsingborgs Dagblad.

Skribent: Martin Ådahl

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan

Bra vardag hårspecial!