Bli bättre på att löneförhandla

Bli bättre på att löneförhandla

Stå upp för dig själv och kom till lönesamtalet väl förberedd. Det låter enkelt men brukar vara ganska svårt när det verkligen gäller. Här är tips för dig som vill ha mer pengar på lönekontot.


Dags för lönesamtal. Oavsett om du är ny på jobbet eller anställd sedan länge är bästa sättet att påverka lönen att förbereda dig väl inför lönediskussionen.

Marknadsmässiga löner
Även om lönen är din egen är det alltid intressant att ta reda på vad andra med samma arbetsuppgifter har. Fackförbund eller studentorganisationer kan hjälpa till med lönestatistik.
Finns kollektivavtal på arbetsplatsen? Isåfall är det ofta en så kallad lönepott som fördelas bland de anställda. Det kan vara bra att få reda på hur stor den är, så du vet vad du har att förhålla dig till.

Aktuell arbetssituation
Har dina arbetsuppgifter förändrats? Har du fått utökat ansvar, eller fått lämna över uppgifter till andra? Fundera över hur nuvarande läge ser ut.
Vad diskuterade ni på senaste utvecklings- eller medarbetaresamtalet? Vad fick du för ansvar där, och hur har det gått sedan dess? Allt som gått över förväntan och som du är nöjd med ska du lyfta fram. Ansvar är något som ofast ger bättre lön, goda resultat likaså.

Peppa dig själv
Du är bra. Det vet du. Om inte chefen redan vet det, så gäller det att lyfta fram exempel som gör att hen ser det.

Vad är ett bra resultat?
Löenförhandling är just en förhandling, där båda parter helst ska vara nöjda efteråt. Med alla fakta på fickan om hur din arbetssituation ser ut bör du fundera på vad en lyckad diskussion är och vad du kan vara nöjd med för resultat. Företagets ekonomiska situation kan ju till exempel påverka hur mycket de kan belöna dig för ditt arbete. Du kan också fundera på hur du ställer dig till andra tjänsteförmåner som alternativ, om företaget inte skulle ha möjlighet att möta dina löneönskemål.

Öva
Träna på att argumentera för högre lön. Fråga en kompis om ni kan repa tillsammans, eller tänk en teater i huvudet. Vad skulle chefen ha sagt? På så sätt får du öva på att resonera för mer lön. Lycka till!

Skribent: Christina Wagner

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

  Logga in för att kommentera

Pampers Baby-Dry Pants är en grym blöja!

Pampers Baby-Dry Pants är en grym blöja!

"

Helt underbar och grym blöja! Passar alla tillfällen. Även att den blir full så blir de inte som ett kompakt paket under byxorna! Vi är jätte! Nöjda och har bytt till Pampers baby-dry

"

av panelmedlem
Nushkii

Pampers Baby-Dry Pants beskrivning

Pampers Baby-Dry Pants beskrivning

"

Håller med! Vi är väldigt nöjda med blöjan. Mjuk, smidig, torr och bra passform skulle jag absolut använda för att beskriva den.

"

av panelmedlem

Pampers Baby-Dry Pants supernöjd

Pampers Baby-Dry Pants supernöjd

"

Kul att se en sammanfattninga av alla ord som lämnats :-) Mjuk, bra passform och bekväm är mina favoriter! Har köpt dessa blöjor flera gånger under testets gång, är supernöjd med dom!!

"

av panelmedlem

Nyttig plockmat
Nyttig plockmat
5

Nyttig plockmat

You have already participated to this slideshow