Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös

Helt plötsligt händer det. Du blir av med jobbet och världen gungar. I det läget är det lätt att tappa både humöret och tron på sig själv. Men misströsta inte. Passa på att arbeta med dig själv och din självkänsla i stället, så är chansen större att du snart är på banan igen.


Visst blir din ekonomi försämrad och det sociala sammanhang du varit van vid försvinner. Men arbetslöshet varar sällan för evigt. Har du tillit till att det kommer att lösa sig kan du istället se din arbetslöshetsperiod som en fantastisk möjlighet att stanna upp och fundera på vad du verkligen vill.

Men för detta förhållningssätt och för att du också ska kunna söka jobb på ett bra sätt krävs god självkänsla. Det menar coachen och beteendevetaren Nina Jansdotter, som tillsammans med Beate Möller (som själv varit arbetslös), har skrivit boken Arbetslös MEN INTE VÄRDELÖS.

Boken fokuserar på vikten av att komma ihåg ditt eget värde, oavsett om du har jobb eller inte. I dagens prestationsinriktade samhälle likställer nämligen alltför många sitt värde med vad de gör och inte med vilka de är som personer, är Nina Jansdotters erfarenhet. Följden blir att vi därmed upplever att vi tappar vår identitet om vi blir av med jobbet, vilket i sin tur leder till att vi tappar motivationen att ta tag i vår situation och på ett säkert och säljande sätt tar oss tillbaka ut på arbetsmarknaden igen. En ond cirkel, alltså – som bottnar i att vi inte längre tycker att vi är värda något.
En cirkel som dock går att bryta – genom att bygga upp självkänslan igen.

Ta del av Nina Jansdotters tänkvärda tips och råd:  

- Behåll dina rutiner och vänd inte på dygnet. Genom att leva ungefär som vanligt behåller du också känslan av att det är ungefär som vanligt.
- Umgås med människor som får dig att känna dig värdefull och passa på att träffa alla du inte har tid att träffa annars. Se dessa möten som både mentalt välgörande och som ypperliga tillfällen att nätverka.
- Hitta förebilder och lär av dem. Hur gör och tänker dessa människor, som gör dem så fantastiska och framgångsrika? Kan jag göra likadant?
- Tillåt dig själv att deppa, men begränsa deppet – och ta sedan nya tag.
- Om det känns för tungt på egen hand, ta hjälp av till exempel en coach, terapeut eller ett eget privat bollplank.
- Bestäm din egen identitet. Byt ut det negativt laddade ”arbetslös” mot betydligt mer positivt laddade ”mellan två jobb” eller ”i uppstarten av”. - - Hur du väljer att presentera dig signalerar hur du ser på dig själv – och därmed hur andra uppfattar dig.
- Använd denna tid du nu har fått till ”skänks” till att fundera på vad du verkligen vill med ditt liv. Lägg sedan mer energi på att söka rätt jobb än på att söka många. Och tänk på att använda alla vägar som finns, alltifrån ditt eget nätverk till sociala medier och olika jobb-appar.

Du ska inte nöja dig med att bara ha nytt jobb i sikte när du är arbetslös, påminner Nina Jansdotter. Minst lika viktigt är att må bra under tiden. Se alltså även till att ta extra mycket hand om dig på olika sätt under den här perioden, uppmuntrar hon. Som att träna, vistas mycket ute i naturen, gå på utställningar och kul kurser. För som hon sammanfattar det:
– Att göra bra saker för dig själv är ett sätt att visa både för andra och för dig själv att du är värd något.

Skribent: Eva-Lotta Sigurdh

Registration

Bli medlem i vårt Bra Vardag och få exklusiva erbjudanden!

Bli medlem

Bekräfta dina kontaktuppgifter

För att slutföra din förfrågan, var god fyll i informationen nedan